Kauza Rath: Soud poslal do vazby všech sedm lidí

Praha – Soudci ústeckého okresního soudu poslali do vazby všech sedm lidí v souvislosti s kauzou okolo bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Uvedla to státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Je mezi nimi ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a exposlanec ODS Petr Kott. Podle médií je stíhán i šéf stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský, ředitelka stavební firmy FISA Ivana Salačová a členka představenstva firmy ML Compet Lucie Novanská. Samotného Ratha poslal soud do vazby už včera, bývalý hejtman tak strávil dnešní noc v litoměřické vazební věznici.

Skupina se údajně podílela na machinacích s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Policie zadržené stíhá pro podezření z podplácení, poškozování finančních zájmů EU a sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky. Podle policejní žádosti sněmovně o připuštění Rathova stíhání jde v případu o opravu buštěhradského zámku. Částka sedm milionů korun, s níž policisté poslance v pondělí večer zadrželi, byl údajně podíl pro něho. O žádné jiné zakázce se policisté v žádosti prý nezmiňují. 

Soudci podle mluvčího ústeckého soudu Jana Tichého zcela vyhověli návrhu státního zastupitelství na vzetí obviněných do vazby. „U šesti obviněných pro důvodnou obavu, že by mohli ovlivňovat svědky či spoluobviněné a pokračovat v páchání trestné činnosti, která jim je kladena za vinu, u jednoho obviněného pouze pro obavu, že by mohl ovlivňovat svědky či spoluobviněné,“ uvedl. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová dodala, že je rozvezli do různých vazebních věznic.

Podle Bradáčové je ve vyšetřování zvažována i odpovědvost právnických osob, další postup bude záviset na taktice vedení případu.

Podle médií se může jednat o ovlivňování zakázek ve velkém. Kauza údajně začala loni na podzim, kdy si Rathovi spolupracovníci Petr Kott a Kateřina Pancová vyhlédli projekt na rekonstrukci buštěhradského zámku, právě od nich měl dostat krabici, do které se běžně vejde šest lahví vína, policie v ní ale našla peníze. „Všichni si byli jisti tím, že na ně nikdo nepřijde a že jsou tedy beztrestní,“ napsal deník Právo s tím, že u samotného předání krabice s penězi byli jen tři lidé – Rath, šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner, bývalý poslanec ODS Petr Kott.

O co v kauze jde?

Kauza se točí kolem nákupů přístrojů nebo stavebních rekonstrukcí v několika středočeských nemocnicích. Podle vyšetřovatelů se dotace zneužívaly i při opravě buštěhradského zámku. Podle státní zástupkyně ale může být okruh podezřelých zakázek ještě větší.

Na pomoc v programu Severozápad se na svých stránkách odkazuje společnost ML Compet. Ta zároveň organizovala i losování zakázek pro nemocnici v Mladé Boleslavi. „Vzniklo tady riziko, že je tendr šitý na míru nějaké firmě. Tu zakázku získala firma, která prakticky není stavební firmou,“ říká Martin Kameník z občanského sdružení Oživení.

Společnost ML Compet, která se zabývá organizováním veřejných zakázek, vede člen ČSSD Miroslav Lepil. Mezi obviněnými má být i další členka představenstva Lenka Novanská.

Společnost Konstruktiva Branko získala od Středočeského kraje stavební zakázku na rekonstrukci zámku v Buštěhradu. „Materiál, který se předkládal do zastupitelstva, nebyl vůbec specifikován. Nebyly tam ekonomické rozbory,“ popisuje zastupitelka Středočeského kraje Dagmar Nohýnková (ODS). Na zakázku za 215 milionů chtěl kraj čerpat evropské peníze. Šéf stavební firmy, která zakázku vysoutěžila, je teď ale mezi obviněnými.

Konstruktiva Branko dosáhla na byznys i v krajských nemocnicích - za 163 milionů měla pracovat v Příbrami. Miliony se mohly ztrácet také při opravě kladenské nemocnice. Na ní pracovala firma FISA a.s. za 65 milionů. Obvinění zasáhlo podle serveru Lidovky.cz jak jednatelku stavební firmy Ivanu Salačovou, tak ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou, před jejímž domem byl Rath v pondělí zadržen.

Nalezených 37 milionů korun by podle vyšetřovatelů mohlo souviset právě s okruhem těchto projektů. Může ale zasáhnout i další.