Sobotka v boji o Hrad ovládl další region

České Budějovice - Prezidentské primárky občanských demokratů v jižních Čechách a na Vysočině vyhrál senátor Přemysl Sobotka. V hlasování v regionu Jih ho podpořilo 409 členů, jeho konkurenta, europoslance Evžena Tošenovského 215, uvedl mluvčí ODS Tomáš Bartovský. Sobotka tak navázal na svůj úspěch v Pardubickém a Královehradeckém kraji.

První místopředseda horní komory parlamentu ve svém projevu k delegátům slíbil, že v případě zvolení do funkce prezidenta bude dál hájit své principy a zastaví údajnou erozi demokracie. Opírat se přitom prý chce o „svou politickou a osobní historii a svůj politický život po roce 1990“.

Občanská demokratická strana svého kandidáta na nejvyšší ústavní funkci volila už ve třetině regionů. „Výsledek mě samozřejmě těší, ale zbývají ještě dvě třetiny. V daném okamžiku jsem s dosavadním průběhem spokojený,“ podotkl Přemysl Sobotka.

Vyjádření Přemysla Sobotky (zdroj: ČT24)

Senátor prozatím získal 63 procent hlasů

Sobotka v primárkách, které se konaly v regionu Jih v uplynulých dnech, triumfoval v obou krajích. Na Vysočině získal 188 hlasů a Tošenovský 119. V Jihočeském kraji senátor zvítězil ještě výraznějším poměrem. Podpořilo jej 221 voličů a pro Tošenovského jich hlasovalo 96. Sobotka si tak upevnil své vedení, dosud získal 63 procent hlasů (1 107 hlasů), Tošenovský za ním zaostává o téměř polovinu - má 37 procent hlasů (651).

Primárky ODS se zatím uskutečnily v Královéhradeckém a Pardubickém kraji a na střední Moravě. Delegáty v obou východočeských krajích na svou stranu získal Sobotka, Moravu zatím ovládá bývalý primátor Ostravy a hejtman Moravskoslezského kraje Tošenovský. Dál bude výběr prezidenského kandidáta nejsilnější vládní strany pokračovat od 21. května na shromáždění v Chebu. Tam budou kandidáta vybírat zástupci Karlovarského a Plzeňského kraje.