Operace žaludku může výrazně pomoci cukrovkářům

Praha -  Mezi nejvážnější komplikace obezity patří cukrovka. Pro těžce obézní diabetiky představuje velkou naději operace žaludku. Kromě zhubnutí má i další efekt, který je podle lékařů revoluční. Projevy cukrovky zmírní nebo úplně vyléčí. Více v magazínu Tep, v sobotu 19. 5. v 9:30 a v neděli ve 22:05 na ČT24.

Mnoha obézním pacientům, kteří se navíc léči s cukrovkou, lékaři doporučují operaci zmenšení žaludku. „Vybíráme pacienty, kteří mají body mass index nad 35 a zároveň mají nějaké interní nemoci, které s obezitou souvisejí,“ potvrdila interní lékařka Vítkovické nemocnice v Ostravě Júlia Chripková. Typů zákroků je víc a hradí je zdravotní pojišťovny.

Operatér žaludek dvakrát zaroluje a sešije speciálním stehem, objem je tak pouhých 150 mililitrů. Mnoho cukrovkářů po tomto zákroku nejen sníží svou váhu, ale zároveň i mohou vysadit některé léky. „Rozhodně to můžeme chápat jako revoluční metodu, protože všichni jsme se učili, že cukrovka je nevyléčitelná,“ míní diabetoložka Jitka Jurková. Razantní zlepšení zdravotního stavu nebo dokonce ústup cukrovky po operaci žaludku se ale týká pouze diabetiků druhého typu a nehodí se tak pro úplně každého pacienta.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)