Spáčil: Problém není v zákonech, ale v jejich vymahatelnosti

Praha – Někteří lidé ztrácí soudnost a myslí si, že jsou beztrestní. Situaci navíc zhoršuje ne obsah českých zákonů, ale jejich vymahatelnost. V pořadu Interview ČT24 to řekl právník a předseda správní rady Transparency International Jan Spáčil. Korupci v systému by mohl omezit například nový zákon o trestní odpovědnosti firem, na který ale podle Spáčila nejsou soudy, státní zástupci ani policie dostatečně připraveny. A neméně důležitou roli v potírání korupce hraje i transparentnost financování politických stran.

Rathova kauza, která hýbe v posledních dnech nejen českou politickou scénou, podle Spáčila  nevyvolala značnou pozornost bezdůvodně. „Je vidět, že někteří lidé už ztratili soudnost a mysleli si, že jsou beztrestní,“ podotkl. Netýká se to podle něj jen politiků, ale podobná situace je v oblasti byznysu. „Někteří lidé si vůbec neuvědomují, že svými činy páchají trestnou činnost,“ obává se. Všemu pak nahrává špatná vymahatelnost zákonů. „Není to jen o tom, co máme v zákonech, důležité je, jak jsou vymáhány,“ konstatoval.

Kromě vymahatelnosti práva není v pořádku také způsob financování politických stran. Ti, co sponzorují politické strany, totiž v konečném důsledku mohou získat oproti ostatním značné výhody. „Myslím, že v tomto ohledu se něco děje. Zákon o financování politických stran by měl být na vládě v září. Transparency International se na přípravě zákona také podílí,“ podotkl Spáčil. Největší problém vidí v tom, kdo bude dodržování tohoto zákona kontrolovat. Zároveň dodává, že by do nového zákona rád přiřadil také finanční limit na volební kampaně.

Na zákon o trestní odpovědnosti firem nejsou připraveny soudy

Korupci na nejrůznějších místech pak má ambici snižovat nový zákon o trestní odpovědnosti firem. Podle Spáčila ale na něco takového nejsou české soudy, státní zástupci a policie dostatečně připraveni. „Na druhou stranu si myslím, že pokud by byl zákon používán, mohl by vést k omezení korupce,“ dodal. Vlastník firmy by si měl uvědomit, že pokud nějakým způsobem využívá korupční jednání nebo ho umožňuje, aniž by chtěl, může to dopadnout i na jeho majetek. Firma pak bude snadněji stíhána než fyzická osoba, dodal Spáčil.

Další novela zákona by mohla vyřešit problém předražených a nesmyslných zakázek, které se často financují z evropských dotací. Viníka plýtvání veřejných prostředků ale často není snadné prokázat a potrestat. Nová novela by legitimovala skupinu občanů či jednotlivce tak, aby mohli u soudu napadat smlouvy, které jsou nevýhodné. „Dnes je legitimován ten, kdo tu obec vede. Pokud má ale nějaký svůj zájem, tak to neudělá,“ dodal Spáčil. Občané mohou zatím v případě podezření podat trestní oznámení či se obrátit například na Transparency International.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)