Zrušte dětské hřiště do konce května, jinak zabiju dítě

Olomouc – Vraždou dítěte vyhrožuje neznámý vyděrač, který požaduje zrušení Parku Malého prince v Olomouci. Na jedné ze zídek tamního nejlidnatějšího sídliště zanechal nápis. Odvolává se v něm na skutky norského masového vraha Anderse Breivika. Policisté po něm pátrají. Místní lidé nemají tušení, komu pískoviště se skluzavkou vadí. Nápisy ale pozorují s obavou a respektem. Neznámý vyděrač dal totiž jasný termín a vzal děti jako rukojmí. Pokud hřiště nezmizí do konce května, vyhrožuje zavražděním některého z dětí, které si tu zrovna bude hrát.

„Buď je to nějaký člověk, který tady bydlí, nebo je to prostě nějaký blázen, ale rozhodně to nejde brát na lehkou váhu,“ tvrdí obyvatel sídliště Roman Malár. V anonymitě setrvávající osoba nevystoupila proti hřišti poprvé, ovšem na vylepené letáky v minulosti nikdo nereagoval.

Hřiště patří městu a radnice o jeho zrušení neuvažuje. „U dětských hřišť, ať už v jakékoli lokalitě, se vždycky objeví nějaký problém s hlukem, s obtěžováním bydlících občanů a podobně. Na druhé straně to k provozu dětských hřišť patří,“ míní olomoucký primátor Martin Novotný (ODS).

  • Zeď s nápisem i hřiště zdroj: ČT24
  • Park Malého prince v Olomouci zdroj: ČT24

Nápisem se už zabývá policie. Policejní mluvčí Miluše Zajícová pro ČT uvedla, že ho v současnosti šetří jako přestupek proti občanskému soužití a proti majetku. I přesto, že se podle mluvčí policisté s vulgaritami na zdech setkávají často, podobný případ patří k ojedinělým.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)