Nečas nechce snižovat počet policistů ani jejich platy

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) nechce snižovat počet policistů ani jejich tabulkové platy. Chce prý hledat úspory uvnitř policie, aby to nemělo dopad na přímý výkon služby. Vyjádřil se tak na jednání s ministrem vnitra Janem Kubicem, se zástupci ministerstva spravedlnosti a s policejními odbory.

„Pan premiér nechce, aby se snižovaly tarifní platy policistů a aby se snižoval počet policistů v koncovém výkonu služby,“ uvedl mluvčí vlády Michal Schuster.

Předseda Nezávislého odborového svazu policie (NOSP) Milan Štěpánek upozornil premiéra na to, že dál snižovat počet policistů už nelze: „Já jsem mu předestřel to, že současný stav, který je pod 39 tisíc policistů, je už hraniční a že už není možné, aby nadále policisté odcházeli.“   

Policejní prezident Petr Lessy přitom nedávno ministrovi vnitra předložil návrh systemizace policie pro následující rok. Podle Lessyho je nutné, aby měl sbor pro výkon své činnosti 40 389 „plnohodnotných“ příslušníků. Ročně přitom odchází od policie asi 1 500 příslušníků. Žádá proto navýšení počtu policistů ve výcviku. Jenže na to zřejmě nebudou peníze. Ministr Kubice se vyjádřil tak, že Lessyho požadavek je v současné ekonomické situaci nereálný.