Další obvinění kvůli manipulacím za 8,8 milionu

Praha - Exposlanec Petr Kott, ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a další tři zástupci soukromých firem jsou obviněni z dalších zmanipulovaných zakázek. Kromě předražení rekonstrukce buštěhradského zámku dvojice inkasovala bezmála devět milionů také za ovlivnění zakázek týkajících se nemocnic v Kladně a Příbrami. Podezřelá byla údajně i oprava gymnázia v Hostivici. Píše to server Aktuálně.cz s odkazem na dnešní vydání deníku Insider.

Deník čerpá přímo z policejních dokumentů. Za další zmanipulované zakázky si Kott s Pancovou prý měli přijít minimálně na 8,8 milionu korun. Policie dokonce disponuje přímo dokumentem z předání úplatku.

Zakázka na rekonstrukci hostivického gymnázia byla za 32 milionů včetně DPH a rada Středočeského kraje ji odsouhlasila 13. prosince 2011. Zvítězila tehdy firma POHL, kterou zastupovala taktéž obviněná Ivana Salačová. Nemocniční zakázky vyhrála společnost PURO-KLIMA, jejíž manažer Martin Jireš byl dle pátečních informací Aktuálně.cz posledním z osmičlenného seznamu obviněných, jehož jméno zatím nebo známo.

Poslanec ČSSD David Rath a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

V kladenské nemocici, kterou řídili právě Pancová s Kottem, byla podle policie zmanipulovaná soutěž na vybavení domova důchodců s lůžky následné péče a oddělením rehabilitace a vybavení Niederleho pavilonu oblastní nemocnice Kladno za 25,4 milionu korun. V Příbrami pak šlo o nemocniční zakázku nové technologie - součást modernizace křídla D3 monobloku  za 45,8 milionu.

Osmdesát pět procent příbramské zakázky mělo být hrazeno z peněz Evropské unie. Policie proto právě kvůli této kauze Pancovou, Kotta a další účastniky obvinila i z poškozování finančních zájmů EU. Evropské peníze byly ve hře i v případě rekonstrukce buštěhradského zámku, kvůli čemuž je nyní ve vazbě bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath.