Podmíněné tresty za špehování ekologa, který dělal problémy developerovi

Plzeň – Za údajné sledování a lustrace ekologického aktivisty Martina Hyťhy udělil plzeňský okresní soud podmíněné tresty. Dva expolicisté Pavol Janča a Zdeněk Všaha dostali shodně 2,5 roku s odkladem na stejnou dobu – navíc soud oběma také zakázal pracovat tři roky u policie. Plzeňskému podnikateil Luďku Tůmovi, který je podle policie naváděl, pak soud uložil tříletý podmíněný trest s odkladem na tři léta. Rozsudek zatím není pravomocný.

Státní zástupce Tůmu vinil z toho, že v roce 2008 zorganizoval špehování Hyťhy, člena občanského sdružení Děti Země, který v té době dělal problémy developerské firmě Intercora při stavbě obřího hypermarketu v Plzni. Tůma si na to podle spisu najal plzeňské kriminalisty Všahu a Janču, kteří ekologa monitorovali a sháněli na něj kompromitující informace. 

Kvůli tomu byli bývalí policisté obžalováni z přijímání úplatku a dále ze zneužití pravomoci úřední osoby a z neoprávněného nakládání s osobními údaji, Tůma navíc za navádění k této činnosti a za podplácení. Po dnešním verdiktu se všichni tři odvolali, státní zástupce si lhůtu ponechal. 

„Jsme zklamáni, nemyslíme si, že šlo o trestný čin, už jednou to soud potvrdil,“ uvedl Tůmův obhájce Václav Hajšman. Aktivista Martin Hyťha naopak považuje výši trestu za přiměřenou: „Jde o dobrou zprávu pro aktivní veřejnost a občanskou společnost. Je důležité, že soud ukázal, že špehování a polomafiánské praktiky jsou trestné a nelegální.“

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Soud: Oba policisté zjišťovali informace z neveřejných databází

Všaha s Jančou se prý ujali „zakázky“ od Tůmy až po odchodu od policie. Soud ale doložil, že to bylo už předtím. Podle obžaloby měli oba od Tůmy slíbenou práci po odchodu od policie. Oba byli v té době poručíci a podle soudu aktivistu bez služebního důvodu lustrovali v neveřejných databázích a informace předávali Tůmovi.   

Od září 2008, kdy odešli od policie, podle spisu Hyťhu s autem a videokamerou od Tůmy sledovali. „Lustrace nebyly prováděné samoúčelně,“ řekl soudce Miroslav Mlčák. Významným důkazem, který rozhodoval o trestu, byl podle něj také odposlech telefonního hovoru mezi policisty.