Soud sochaři Hamplovi přiznal spoluautorství na pomníku lidických dětí

Praha – Krajský soud v Praze dal za pravdu sochaři Jiřímu Hamplovi ve sporu s Památníkem Lidice kvůli autorským právům k pomníku zavražděných lidických dětí. Podle soudního verdiktu je spoluautorem sousoší společně se svojí ženou Marií Uchytilovou. Sochař se soudil s Památníkem Lidice kvůli tomu, že památník bez jeho svolení změnil informační desku u sousoší, na které už nebyl uveden jako spoluautor. Památník nyní bude muset informační desku opět změnit a doplnit na ni i Hamplovo jméno.

Spor trvá již od roku 2008, kdy byla u sousoší vyměněna původní deska z roku 2000. Podle Hampla neexistuje důkaz, který by popřel jeho podíl na vzniku sousoší. Kromě podílu na dodělávání soch také tvrdil, že se jeho žena věnovala zejména tvorbě obličejů lidických dětí, zatímco on prý pomáhal tvořit postavy a podílel se na kompozici sousoší.

Podle soudce Vojtěcha Cepla bylo dokázáno, že se Hampl na vzniku sousoší podílel tvůrčím způsobem. „Celou dobu na tom pomáhal, celou dobu na těch sochách pracoval,“ prohlásil soudce. Cepl poukázal třeba na výpovědi svědků, na fotografie a televizní dokumenty. „Vylučuji, že by se někdo na soše mohl podílet netvůrčím způsobem,“ uvedl Cepl. Rozsudek zatím není pravomocný, lze se proti němu odvolat k pražskému vrchnímu soudu.

Jiří Hampl po vynesení rozsudku:

„Já jsem vlastně nevyhrál. Ono se potvrdilo, že jsem měl pravdu.“

Autorkou sousoší Památník dětským obětem války je sochařka Marie Uchytilová, která na něm spolupracovala až do své nenadálé smrti s manželem Jiřím Hamplem. Své životní dílo umístěné v Lidicích však nikdy nespatřila - prvních 30 soch bylo instalováno až v roce 1995, posledních sedm o pět let později.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)