V centru Prahy roste koncentrační tábor

Praha - Vysoká strážní věž, která bude dominovat kulisám koncentračního tábora, vyrostla dnes na Karlově náměstí v Praze. Součástí rozsáhlého výstavního areálu budou vězeňské baráky a vysoká ohrada obehnaná ostnatým drátem. Netradiční expozice bude připomínat 70 let od atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Výstava, kterou pořádá občanské sdružení Post Bellum, bude pro veřejnost otevřena 27. května.

Výstava s názvem Atentát na Heydricha - 70 představí sedm desítek příběhů lidí, kteří se zapojili do československého protinacistického odboje. Mnozí z nich za své vlastenectví zaplatili životem nebo skončili v koncentračním táboře. „Návštěvník vstoupí do objektu skrz bránu, nad kterou bude instalována říšská orlice s rozpětím křídel přes tři metry třímající v drápech nacistický hákový kříž. Uvnitř se bude návštěvník proplétat za zvuků autentických dobových nahrávek stísněnými uličkami s dobovými fotografiemi a projde třemi baráky, kde bude hlavní část expozice vyprávějící příběhy z heydrichiády,“ popsala netradiční výstavu Lucie Šplíchalová z Post Bellum. Tlampače budou hlásit seznamy popravených, vyhlášky stanného práva, u vchodu bude hlídat ozbrojená stráž.

Rodiny parašutistů a odbojářů umíraly v Mauthausenu

Podle organizátorů má stavba symbolizovat nejen hrůzy nacistické vyhlazovací mašinerie, ale i přímou souvislost s událostmi před 70 lety. „Dne 24. října 1942 nacisté popravili v koncentračním táboře Mauthausenu přesně 261 československých občanů, z toho 126 mužů a 135 žen. Celé rodiny parašutistů, odbojářů a jejich spolupracovníků byly tady během jednoho dne popraveny… Každý zná vojáky Gabčíka a Kubiše, kteří zabili Heydricha, ale ty, kteří jim pomáhali a zaplatili za to životem, nezná skoro nikdo,“ uvedl ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Lidé z Post Bellum vyzpovídali za 11 let desítky lidí, kteří pomáhali například parašutistům z Anglie, ukrývali u sebe odbojáře nebo uprchlé Židy a podíleli se na zpravodajství pro československé exilové ministerstvo národní obrany. Vzpomínky pamětníků a jejich vyprávění najdou zájemci na internetové stránce www.pametnaroda.cz. Výstavu doplní fotografie a životopisné texty lidí, kteří nepřežili. „Zvláštní skupinu bude na výstavě tvořit sedm příběhů nacistů, kteří nesou zodpovědnost za utrpení a smrt tisíců lidí, ať je to Heydrich, K. H. Frank, gestapák Geschke nebo esesák von Treunfeld,“ uvedl Michal Šmíd z Ústavu pro studium totalitních režimů, který se na výstavě podílí.

V Praze roste model koncentračního tábora
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Výstava bude na Karlově náměstí od 23. května do 19. června. Provázet ji budou besedy s pamětníky, historiky, filosofy a filmové projekce. Na programu bude také zádušní mše za umučené v nedalekém kostele sv. Ignáce. Výstava připomene i smrt sedmi parašutistů v kryptě kostela Cyrila a Metoděje, kde podlehli stonásobné přesile jednotek Waffen SS.