Tři čtvrtiny národa chtějí kouření v restauracích vystavit stopku

Praha – Osmasedmdesát procent Čechů si přeje zákaz kouření v restauracích. Souhlasí s ním i 40 procent kuřáků. Tyto údaje vycházejí z rozsáhlého a podrobného výzkumu agentury Ipsos a studentů Fakulty sociálních věd, který proběhl v dubnu 2012 a patří mezi největší za posledních deset let. Čísla z průzkumu také svědčí o trendu, kdy se stopkou pro kuřáky souhlasí stále výraznější počet Čechů a podporují tak snahy zákonodárců kouření výrazněji regulovat.

Šetření agentury Ipsos a studentů FSV UK vychází z vysokého vzorku 8 488 respondentů. Podle oslovených by se zákazem kouření v restauracích souhlasilo v souhrnu 78 procent lidí, spíše, resp. zcela proti by bylo 10 procent, resp. 12 procent lidí (nesouhlas vyslovilo i pět procent nekuřáků).

Relativně výraznou podporu má zákaz kouření i mezi samotnými kuřáky. Souhlasí s ním 33 procent pravidelných kuřáků, společně s těmi příležitostnými pak 40 procent. Počet těch, kteří jsou pro zákaz kouření v restauracích, roste. Podle společnosti Median bylo pro zákaz před čtyřmi lety jen polovina lidí, mezi kuřáky se těšil pouze třináctiprocentní podpoře.

Každý, nebo téměř každý den si zapálí 24 procent Čechů. Nekuřáci tvoří 64 procent dospělé populace. Dvaapadesáti procentům Čechů kouření v restauracích vadí, přičemž ženám (61 %) výrazně více než mužům (43 %).

Proti zákazu jsou provozovatelé restaurací

Vedle kuřáků proti zákazu kouření brojí také výrazná část provozovatelů restaurací. Informuje o tom průzkum Svazu obchodu z listopadu 2011, podle nějž se zákazem nesouhlasí více než polovina restauratérů, třetina ho dokonce považuje za zásah do svobody podnikání.

Obavy, že zákaz kouření sníží majitelům restaurací tržby, jsou ovšem podle průzkumu Ipsos liché. Tvůrci šetření opět argumentují čísly; hlavním důvodem k návštěvě restaurace totiž pro Čechy není možnost kouřit, ale především setkávání s přáteli. Na prvním místě ho uvedlo 80 procent oslovených lidí, jako další důvody kuřáci i nekuřáci shodně zmiňují jídlo, pivo a zábavu, ať už se jedná o sledování sportovních utkání nebo o hudební produkci.

  • Postoj Čechů k zákazu kouření v restauracích zdroj: Ipsos http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3603/360245.jpg
  • Postoj Čechů ke kouření v restauracích zdroj: Ipsos http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3603/360247.jpg
  • Důvody pro návštěvu restaurace zdroj: Ipsos http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3603/360243.jpg

Kouření? Důležitější je vidět přátelé

Kouření v restauraci je opravdu důležité jen pro 9 % všech zákazníků a jen čtvrtinu kuřáků. Naopak cigaretový kouř vadí každému druhému Čechovi (48 % oslovených) a spolu s nekvalitní obsluhou patří mezi nejčastěji skloňované výhrady vůči stravovacím podnikům. Nekuřákům dokonce vadí víc než protivný číšník.

Podle statistiků by se tak mohla návštěvnost restaurací po zákazu paradoxně ještě zvýšit. „Návštěvnost by se mohla zvýšit o tři až šest procent, protože začnou chodit nekuřáci a rodiny s dětmi,“ konstatoval Radek Jalůvka z agentury Ipsos.

Zákazem kouření výrazně neutrpěly ani restaurace v zemích, kde už platí. Například v Irsku dokonce o jedenáct procent stoupla, v Anglii zase úbytek zákazníků kuřáků vyrovnal nárůst těch, co nekouří.

Česko v omezování kouření v restauracích za evropskými sousedy stále zaostává. Několikrát navrhovaný úplný zákaz sněmovnou zatím neprošel. „Spolu s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem připravujeme nový zákon na ochranu nekuřáků,“ uvedl předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný. Nový návrh počítá s několika variantami od úplného zákazu pod striktně stavebně oddělené prostory. Poslanci ho projednají na podzim.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)