Mladík dal na internet dva tisíce filmů, dostal podmínku

Zlín - Okresní soud ve Zlíně dnes uložil devětadvacetiletému Miroslavu Ocelíkovi ze Slavičína na Zlínsku za kopírování filmů trest 1,5 roku podmíněně odložený na tři roky. Podle obžaloby muž jako moderátor internetového fóra Warcenter na něj bez jakéhokoliv oprávnění umísťoval odkazy na filmy a seriály. Ocelíkovi hrozilo za porušení autorského práva šest měsíců až pět let vězení a peněžitý trest. Rozsudek je pravomocný.

Podle policie dal muž od září 2006 na internet 2 066 audiovizuálních děl, například filmů a televizních seriálů, které jsou chráněné autorským zákonem. Kriminalisté ho při domovní prohlídce přistihli při činu, neboť právě další filmy dával na internet. Ve Zlínském kraji jde podle policie o nejrozsáhlejší případ nelegálního sdílení filmů a seriálů.

Ocelík vinu doznal. „Viděl jsem to na internetu a už to jelo,“ řekl u soudu. Dodal, že z umístění filmů na internet neměl kromě kreditů na další stahování žádný prospěch. Soudce Ivo Krinke vynesl stejný trest, jaký navrhovala státní zástupkyně, která se podobně jako Ocelík vzdala práva na odvolání. Rozsudek tak nabyl právní moci. Kromě podmíněného trestu soud rozhodl o propadnutí počítače s příslušenstvím. Celé hlavní líčení trvalo asi jen 30 minut.

Protipirátská unie rozsudek uvítala, tresty jsou prý ale nízké

Ředitelka České protipirátské unie Markéta Prchalová odsuzující rozsudek uvítala a ani podmíněný trest ji nepřekvapil. „I když nový trestní zákoník zvýšil sazby, soudy za tuto trestnou činnost ukládají stále podmíněné tresty nejen prvopachatelům, ale také recidivistům. Je to špatný signál do společnosti,“ uvedla Prchalová.

Podle obhájce Aleše Dufka nebylo o Ocelíkově vině pochyb. „Nemíníme zpochybňovat právo na soukromé vlastnictví. Tady došlo k jeho porušení a takové jednání je trestné. Na druhé straně nárok společností, které disponují s duševním vlastnictvím, nám přišel absolutně nepřiměřený. Jedná se v podstatě o jakýsi potenciální ušlý zisk, který nelze takto uplatňovat,“ řekl novinářům Dufek.

Miroslav Ocelík
Zdroj: Němec Zdeněk/ČTK

Obžalovaný působil na diskusním fóru pod přezdívkou Nerez. Podle České protipirátské unie nejprve nahrával nelegální kopie na servery RapidShare a CzShare. Později prý začal využívat službu Multiload, prostřednictvím které nahrával filmy a seriály na hlavní české filehostingové servery, a to v mnoha kopiích.

Například český film Jana Svěráka Vratné lahve umístil na internet ve 25 kopiích, americký snímek Transformers: Pomsta poražených v 18 kopiích či komedii Taková normální rodinka v 16 kopiích. Česká protipirátská unie způsobenou škodu vyčíslila na více než 80 milionů Kč. Zlínský soud ale poškozené společnosti odkázal s nárokem na náhradu škody na řízení ve věcech občanskoprávních. Podle ředitelky unie Prchalové k tomu zřejmě společnost přistoupí.

Telefonát Luboše Dostála (zdroj: ČT24)