CVVM: Komunisty by podpořilo přes 20 procent lidí

Praha – Volební model Centra pro výzkum veřejného mínění znovu ukázal nárůst hlasů KSČM. Komunisté by skončili na druhém místě s podporou 21,5 % lidí, předstihli je pouze sociální demokraté s 36,5 % hlasů. Na třetím místě skončili občanští demokraté, kteří s podporou 17 procent klesli na dvouleté minimum. Průzkum se uskutečnil od 7. do 14. května, tedy ještě před vypuknutím aféry Davida Ratha, a zúčastnilo se ho 1 042 lidí.

ČSSD i ODS si v porovnání s dubnovým průzkumem o půl procenta pohoršily, podpora občanských demokratů přitom od začátku roku poklesla o 6,5 procenta. Pokračuje také pokles TOP 09, kterou by v květnu volilo 10,5 procenta lidí, o jedno procento méně než před měsícem. Do sněmovny by se dostala ještě KDU-ČSL s 5,5 procenta hlasů. Žádné jiné strany by ve volbách neuspěly. Vládní Věci veřejné by získaly 1,5 procenta hlasů, o půl procenta méně než v dubnu. 

Průzkum se zabýval i výsledky podle stranických preferencí, které představují aktuální rozložení sympatií k politickým stranám. Nelze je tedy zaměňovat s předpovědí reálného volebního chování. Podle nich by ČSSD volilo 24 procent lidí, KSČM 14 procent, ODS 10,5 procenta a TOP 09 6,5 procenta lidí. Volební účast by se pohybovala kolem 60 procent.