Krejčíř čelí po 8 letech obžalobě za kauzu, kvůli které uprchl

Praha - Protikorupční policie po osmi letech rozpletla jednu z největších kauz kolem uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Kvůli několikamiliardovému podvodu na státní firmu Čepro a za přípravu vraždy celníka teď navrhuje obžalovat jedenáct lidí. Kvalifikaci činu ale odmítá upřesnit. Podle informací České televize je mezi obviněnými kromě Krejčíře také bývalý šéf společnosti Tukový průmysl Martin Pechan. Právě tato kauza byla důvodem Krejčířova útěku do zahraničí. Dozorová státní zástupkyně obdržela materiál od policie v pondělí, nyní ho studuje.

„Na Vrchní státní zastupitelství v Praze jsme v těchto dnech předali spisový materiál s návrhem na podání obžaloby na celkem jedenáct obviněných osob,“ řekl ČT mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Státní zástupce teď rozhodne, zda kauzu po osmi letech pošle před soud. Podle některých právníků ale hrozí, že svědci si už nebudou na detaily kauzy pamatovat, anebo že odmítnou zcela vypovídat.

Skupina kolem Krejčíře chtěla podle policie na základě podvodných transakcí a uměle vytvořených miliardových pohledávek ovládnout Čepro, které skladuje státní hmotné rezervy. K transakcím měla použít 250 milionů falešných švýcarských franků, které policie našla v jedné z Krejčířových firem. Se vším měl údajně pomáhat i bývalý majitel společnosti Tukový průmysl Martin Pechan, kterého chce také policie obžalovat. „Vůbec jsem se nesnažil pochopit důvody policie, prostě přišly tak, jak přišly,“ řekl Pechan v červnu 2005. 

Krejčíř měl podle detektivů také plánovat vraždu celníka, který měl být při podvodných transakcích jeho komplicem. „Skutečně zamýšlel eventuelně nechat fyzicky zlikvidovat osobu, která měla být jedním z aktérů,“ uvedla už v roce 2005 mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Zdražilová. Samotný Krejčíř to ale už dříve popřel. „O ničem takovém nevím. Mě by hrozně zajímalo alespoň jméno toho celníka, když už jsem ho měl nechat zabít… Zájem zmocnit se Čepra jsem měl, akorát ne tím způsobem, který je prezentován,“ řekl v červnu roku 2007.

Policejní komando zatklo podnikatele kvůli údajnému podvodu na Čepro v červnu 2005, uprchl ale do zahraničí. I kvůli této kauze žádá Česko v Jihoafrické republice o jeho vydání. Podnikateli ale u místních soudů nahrává osmiletá délka vyšetřování.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)