U Ratha se našlo dalších 10 milionů, šlo prý o úspory

Praha - Lidové noviny přišly s tím, že policie našla u Ratha doma dalších deset milionů korun. Bývalý hejtman tvrdí, že šlo o úspory jeho rodičů. Předsednictvo Poslanecké sněmovny po poledni rozhodne o jeho vydání. Řešit bude návrh, podle kterého by se o Rathovi hlasovalo za zavřenými dveřmi. S Rathem se má také dnes sejít jeho nový advokát Roman Jelínek. Tým jeho obhájců podá námitku proti místní příslušnosti případu do Ústeckého kraje. Kauzou kolem obviněného politika by se všichni poslanci měli zabývat 5. června, mělo by jít hned o první bod jejich schůze.

Rathův jednaosmdesátiletý otec věří, že nalezené miliony nemohou jeho synovi přitížit. Klidně prý doloží, že jde o jeho legální úspory z 90. let, kdy pracoval jako konzultant v Kataru a byl tam velmi dobře placen. Ratmír Rath měl peníze podle svých slov připravené na koupi domečku v Hostivici, o které uvažoval před třemi lety kvůli pocitu opuštěnosti po smrti manželky. Poté, co z koupě sešlo, celoživotní úspory svěřil synovi. O to, jak s nimi naloží, se prý příliš nestaral. Věděl pouze, že je uložil někam v domě.

Ratmír Rath, otec Davida Ratha

„Když jsem chtěl před třemi lety kupovat dům, tak jsem tam převedl peníze. Ale kdybyste mě zabil, tak nevím přesně kolik. Cena baráčků byla kolem deseti, tak takhle nějak tam asi ty peníze byly připravené.“

Sněmovna má jasno v tom, zda Davida Ratha vydat, nebo ne. Vyřešit technickou stránku věci, jak hlasovat, neporušit práva stíhaného poslance, ale taky nepoškodit pověst sněmovny, je pro pro poslance větší problém. Část politiků je pro, aby Rath měl možnost promluvit na schůzi před kamerami.

Rath čelí obvinění kvůli přijetí sedmimilionového úplatku, další desítky milionů se našly při prohlídkách u Ratha doma. Podle Lidových novin šlo konkrétně o deset milionů. Poslanec tvrdí, že šlo o úspory jeho rodičů a jeho otec to potvrzuje. 

Obviněného poslance dnes čeká i setkání s novým advokátem Romanem Jelínkem. Obhajoba chce v první řadě napadnout to, že případ mají na starosti ústečtí žalobci. Kauza prý patří do Středočeského kraje a dosavadní postup může být neplatný.

Hostivice rychle zrušila zakázku na bazén a sokolovnu

David Rath i po svém zatčení zůstává zastupitelem v Hostivici, kde bydlí, i předsedou Výboru regionální rady, který schvaluje přidělování evropských dotací. Podle informací deníku Právo zrušila hostivická radnice v úterý podivně rychle veřejnou zakázku na rekonstrukci sokolovny a stavbu plaveckého bazénu za téměř 52 milionů. Zakázku vyhlásila v březnu, peníze chtěla získat z evropských dotací.