Heger chce ve VZP protlačit úhradu léků pro vážně nemocné

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce přes správní radu VZP prosadit, aby největší pojišťovna dál hradila některé volně prodejné léky vážně nemocným lidem. VZP to zatím odmítá, protože už teď překračuje plánované náklady na léky. Zaměstnanecké pojišťovny daly najevo, že jsou připraveny tyto léky hradit. Podmínkou je společná žádost pojišťoven lékovému ústavu.

Reformní zákon vyřadil tyto léky, které jsou také ve volném prodeji, z úhrad zdravotních pojišťoven. Zároveň dal možnost, aby je pojišťovny vážně nemocným lidem hradily. Například lék, který si zdraví lidé občas kupují na podporu trávení, potřebují pacienti s cystickou fibrózou trvale. Kdyby je pojišťovny nehradily, stouply by výdaje pacientů na tisíce korun ročně. 

VZP prý ale už letos převýšily výdaje za léky o dvě procenta plán. Vyřazením volně prodejných léků z úhrad uspoří systém zhruba půl miliardy korun za rok. Když se ponechají vybrané skupiny léků v úhradách, klesne úspora na 250 až 300 milionů korun. Tři čtvrtiny nákladů ponese VZP, u které se tito pacienti koncentrují.   

Pojišťovna rovněž uvedla, že pokud ministerstvo trvá na tom, aby zvýšila vydání za léky, musí to schválit správní rada. Ministerstvo varovalo, že když pojišťovny přestanou tyto léky hradit, začnou lékaři psát dražší varianty, takže celkové výdaje pojišťoven stoupnou ještě víc.

Heger dodal, že ministerstvo má nyní málo nástrojů, jak chování pojišťoven ovlivnit. Až bude platit zákon o zdravotních pojišťovnách, což by mělo být v roce 2014, bude v něm také ustanovení, že pojišťovny mají povinnost zajistit svým klientům péči. „Snadno se prokáže, že lidé s cystickou fibrózou na to mají nárok. Jestliže to pak VZP neudělá, bude jí hrozit sankční pokuta až deset milionů. Jsme připraveni pokut využít, abychom chránili pacienty,“ shrnul ministr.