Školské odbory zůstávají ve stávkové pohotovosti, řešení chtějí do prázdnin

Praha – Školské odbory i nadále zůstanou ve stávkové pohotovosti, dohodly se na tom na dnešním mimořádném jednání předsednictva. Vadí jim hlavně snižování učitelských platů a klesající výdaje na školní pomůcky. „Nečasova vláda by měla dát nejpozději po prázdninách jasný signál, jak vážně to myslí s rozvojem vzdělávání a zvýšením konkurenceschopnosti ČR,“ tvrdí školské odbory. Vyjádřit by se podle nich měl i nový ministr školství Petr Fiala. Ministerstvo zatím vyčkává, jak dopadnou jednání o rozpočtu na příští rok. Fiala už zastavil reformu financování škol, dokud nebude jasné, kolik peněz půjde do škol v příštích letech.

„Vzhledem k závažnosti současných problémů není možné odvolat stávkovou pohotovost,“ sdělili odboráři. Za největší problém považují škrty v regionálním školství. Jen letos přišly mateřské, základní a střední školy takzvaným vázáním o 1,9 miliardy korun, což se projevilo zejména na platech učitelů. Odbory spočítaly, že učitelům může od května nebo června klesnout plat až o tisíc korun, kuchařkám a školníkům pak zhruba o 600.   

„Pro pedagogy i nepedagogy škrty znamenají ztrátu pracovní motivace, která je způsobena odebíráním nejen veškerých nenárokových složek platu, ale i snižováním platových stupňů i platových tříd kvůli nedostatku finančních prostředků,“ uvedli odboráři. Upozornili také na snižování výdajů na školní pomůcky, od roku 2007 klesly na třetinu. Další snižování v této oblasti by podle odborů znamenalo ohrožení bezplatného vzdělání.      

Stávkovou pohotovost podpořil i stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD): „Finanční situace na školách je totiž naprosto katastrofální a školy mají peníze sotva na svůj provoz, natož aby si mohly dovolit pořizovat školní pomůcky nebo učebnice. Peníze však nejsou ani na platy pedagogů a jejich další vzdělávání.“   

Ministerstvo zatím vyčkává, jak dopadnou jednání o rozpočtu na příští rok. „Je nezbytné, aby resort školství znal reálné ekonomické podmínky, ve kterých se bude moci pohybovat, a další kroky reformy mohl připravit v souladu s tímto stavem,“ uvedl v reakci tiskový odbor ministerstva. Fiala už zastavil reformu financování škol, dokud nebude jasné, kolik peněz půjde do škol v příštích letech.

Školské odbory jsou ve stávkové pohotovosti od poloviny března. Svůj postup koordinují s konfederací odborových svazů. V úterý 29. května plánují před ministerstvem školství a kultury celodenní happening. Zapojí se do něj také odborové svazy pracovníků kultury, ochrany přírody a knihoven, iniciativa Za svobodné vysoké školy nebo Herecká asociace. V uměleckých scénkách a na debatách vysvětlí své výtky vůči vládě. Stávka proti vládě a reformám by ale do prázdnin být neměla.