Terezínská liga: Když fotbal pomáhal v ghettu zapomenout

Praha – V pondělí proběhne v terezínském památníku vernisáž výstavy Terezínská liga. Ta má připomenout památku fotbalistů, kteří během války v terezínském ghettu pomáhali Židům zapomínat na peklo, v němž nedobrovolně žijí. Vernisáže se zúčastní i současní fotbaloví reprezentanti a funkcionáři, záštitu nad akcí převzala Fotbalová asociace ČR.

Fotbalový turnaj v Terezíně natočili nacisté, propagandistický snímek měl zatajit, že je Terezín ve skutečnosti koncentračním táborem. Zápasy probíhaly jako běžná fotbalová utkání – utkáním přihlížely stovky diváků, jen rozhodčí nosili na prsou židovskou hvězdu. 

Na dvoře tábora se proháněla sedmičlenná družstva s názvy jako Kuchaři, Řezníci nebo Továrna na bedny. Pamětník Toman Brod fandil jako 13letý mužstvu Sklad použitých oděvů: "To byla svým způsobem očistná lázeň, že si člověk jednou za týden řekl, 'no, tak teď se na něco mohu těšit'," vzpomíná Brod. Podle historika Vojtěcha Blodiga nešlo v případě Terezínské ligy ani tak o sport – hráči i publikum spíše bojovali o zachování osobní integrity.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

I v Terezínské lize se prý uplácelo, místo peněz ale fotbalisté automaticky dostávali jako prémie jídlo, což byla v ghettu jedna z nejcenějších věcí. Vůbec poslední utkání terezínské ligy proběhlo v Drážďanech na dvoře kasáren 26. srpna 1944. V září pak následovaly největší transporty do tábora v Osvětimi.