Krav Maga, technika boje izraelských vojáků, si získává stále větší oblibu

Praha - Nepatří mezi sporty, proto nemá žádná pravidla a omezení. Hlavní roli nehrají svaly, ale taktika v hlavě. Krav Maga, z hebrejštiny „boj zblízka“, je technika boje a sebeobrany izraelských bezpečnostních sil a celosvětový hit. Nyní si získává oblibu i v Česku, hlavně mezi muži. Tváří tohoto stylu je ikona bojových umění Eyal Yanilov - věnuje se mu skoro 40 let. Minulý týden zavítal i do Prahy, kde vedl sérii seminářů.

Izraelský instruktor a předseda světové organizace Krav Maga Global Eyal Yanilov učí nejen laiky, ale taky speciální policejní a armádní jednotky po celém světě. „V kurzech nikdy nepotkáte totéž, co na ulici. Proto učíme lidi, jak řešit nové problémy. A to všechno ve stresu,“ vysvětluje Yanilov. „Neučíme lidi bojovat, učíme je bránit se,“ dodává prezident české sekce Jakub Otipka. 

Krav Maga se stala stejnou módní záležitostí jako v osmdesátých letech karate a judo nebo v devadesátých kung-fu. Filmy s touto tematikou ovlivnily i Eyala Yanilova. „V televizi dávali pořád filmy z Hong Kongu o kung-fu, o karate, filmy s Brucem Lee. Bylo to pro mě velmi atraktivní,“ říká Yanilov. 

Eyal Yanilov
Zdroj: ČT24

Systém Krav Maga je v současné době považován za nejefektivnější sebeobranný systém na světě. Vznikl po 2. světové válce v Izraeli jako snadno zvládnutelný a efektivní způsob boje vyvinutý pro potřeby rychlého výcviku izraelské armády. Krav Maga je technika s jedinečným logickým přístupem, snadná na učení a zapamatování, stavěná na přirozených a intuitivních reakcích a snadno použitelná ve stresových situacích. Hlavním cílem je naučit kohokoliv nehledě na věk, pohlaví, fyzické schopnosti a zkušenosti, jak se ubránit útoku.

                                                                                Zdroj: www.krav-maga.cz

V České republice je už jedenáct oficiálních klubů, které Krav Magu trénují. Jen tím pražským, který byl u nás první, prošlo za pět let přes deset tisíc lidí. Podmínkou vstupu do kurzu Krav Maga je ale čistý trestní rejstřík. „V současné době máme na pravidelné výuce okolo dvou tisíc účastníků po celé republice,“ doplňuje Otipka. Kurzů Krav Maga se účastní většinou muži, žen je minimum. Podle organizátorů přicházejí až po konkrétní špatné zkušenosti. 

To, že obavy z případného napadení, jsou na místě, dokazují i policejní statistiky. Ročně je v Česku spácháno dvacet tisíc násilných činů, téměř šedesát tisíc vloupání a nahlášeno až 700 případů znásilnění.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)