Stanjura: Sněmovna by kvůli Rathovi musela uzavřít celou schůzi

Praha - Pokud bude poslanci a bývalému hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi umožněno přijít na jednání Poslanecké sněmovny, zúčastní se celé červnové schůze. Myslí si to předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura. Jednání by podle něj nemělo být uzavřené.

„Pokud bude uvolněn z vazby a zúčastní se schůze, tak se poměrně mylně předpokládá, že se zúčastní pouze jednoho bodu té schůze,“ podotkl o vazebně stíhaném Rathovi šéf občanských demokratů ve sněmovně Zbyněk Stanjura. Podle něj nyní existují dvě možné variaty - buďto mu bude povoleno dorazit na schůzi, nebo nebude.

Stanjura rovněž odmítl, aby jednání zákonodárců, kteří budou rozhodovat o vydání Davida Ratha, bylo neveřejné. „Já osobně se spíše kloním k tomu, neuzavírat jednání sněmovny a nedávat příčinu k tomu, aby se spekulovalo,“ uvedl po dnešním jednání výkonné rady ODS.

Pro premiéra Petra Nečase to není fundamentální záležitostí, zda jednání bude uzavřené nebo otevřené. „Věřím, že se bude jednat o shodu napříč politickým spektrem a sněmovna jako suverén rozhodne. V podstatě to nehraje nějakou důležitější roli,“ prohlásil.

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová v pátek uvedla, že krajské státní zastupitelství nemá problém povolit Rathovi eskortu. Rath, který je nyní obviněn z přijetí sedmimilionového úplatku a ve vazbě v Litoměřicích, se tak zřejmě bude moci schůze sněmovny účastnit. Poslanci se sejdou 5. června.

Církevní restituce podpoří všichni poslanci ODS

Předseda Nečas dnes po zasedání výkonné rady oznámil, že jeho strana bude v následujících měsících prosazovat zejména majetkové vyrovnání s církvemi. „Je to vládně a koaličně dohodnutý kompromis. I podle koaliční smlouvy vládně a koaličně dohodnutý kompromis dostává podporu od všech koaličních poslanců,“ poznamenal s tím, že očekává, že návrh podpoří ve sněmovně všichni občanští demokraté.

TK po jednání výkonné rady ODS (zdroj: ČT24)

Poslanecký klub ODS o církevních restitucích, jejichž podobu tvrdě kritizuje opozice, jednal v polovině května. Tehdy se zdálo, že radikální odpůrci vládního návrhu v ODS nejsou, někteří poslanci ale chtěli například návrh upravit tak, aby při vydávání majetku musely církve jednoznačně prokázat, že ho původně vlastnily.

Nečas rovněž velmi ostře odmítl blokády ministerstev, které již od zítřka plánují odboráři. Označil je za násilné akce, které ztrácí demokratickou legitimu a jsou za hranicí standardního fungování státu. „Z této snahy odborů přímo čiší jako sláma z bot snaha eskalovat napětí ve společnosti a dále vyvolávat napětí a problémy,“ dodal předseda vlády a zároveň naznačil, že „náležité orgány“ by ve věci měly odpovídajícím způsobem reagovat.

Petr Nečas, předseda vlády:

„Něco jiného je demonstrovat, vyjádřit svůj názor, a něco jiného je pokoušet se zamezit jinému v přístupu do jeho zaměstnání nebo na úřad, kde chce něco projednávat.“

Sérii blokád zahájí odboráři a aktivisté happeningem před ministerstvy školství a kultury 29. května od 08:00 do 16:00. Zapojí se do něj studenti, učitelé i herci. U ministerstva práce se kritici reforem sejdou 31. května a u ministerstva zdravotnictví 4. června. Poslední protest se uskuteční 7. června u ministerstva financí od 15:00. Předcházet mu bude pochod od stanice metra Malostranská ve 14:30.