Agresivní řidič Trpišovský u soudu - svou vinu odmítl, svědci tvrdí opak

Praha – Před krajským soudem v Praze stanul podnikatel Aleš Trpišovský, který se zpovídá z agresivní jízdy a ohrožování řidičů na dálnici D1. Podle obžaloby Trpišovský koncem roku 2010 na 13. kilometru předjel pomalejší auto zprava, zařadil se před něj a prudce zabrzdil. O několik kilometrů dál provedl stejný manévr, pomalejší auto ale nestihlo zabrzdit a havarovalo. Trpišovskému hrozí za pokus o těžké ublížení na zdraví a poškození cizí věci až 12 let vězení – ve své výpovědi však vinu odmítl. Soud bude zítra ráno pokračovat výslechy soudních znalců z oboru dopravy. Pak bude zřejmě kvůli nepřítomnosti jednoho ze znalců odročen na červen.

Trpišovský ve své asi 20minutové výpovědi uvedl, že si první skutek nepamatuje. Na dálnici prý najel na 11. kilometru u Jesenice a postupně se zařazoval. Kolem 20. kilometru dojel červené auto, na které blikal a troubil, pak je předjel a plynule pokračoval dál. Podnikatel ale u soudu připustil, že při předjíždění na pomalejšího řidiče vztyčil prostředníček.

Další auto prý dojížděl rychlostí asi 150 kilometrů v hodině, pak přibrzdil a zpomalil až na 80 kilometrů za hodinu. Že by auto předjel pravým pruhem, si prý neuvědomuje. O havárii řekl, že „to bylo jen lehké ťuknutí“. V žádném případě se prý ale nedopustil tzv. vybržďování. Po zastavení obou vozidel prý začal druhý řidič na Trpišovského křičet. 

Dnes ovšem vypovídali i lidé, kteří jeli v pomalejších autech, a ti oba incidenty popisují úplně jinak. Muž a žena, kteří jeli v prvním voze, popsali Trpišovského jízdu jako velmi nebezpečnou a riskantní. Prý chtěli rychle jedoucímu autu podnikatele uhnout, ale najednou se objevil ve vedlejším pruhu a pak těsně před nimi začal prudce brzdit a donutil je k úplnému zastavení, načež ujel. Vzadu v sedadčce přitom seděla dvouměsíční dcera. Trpišovského pak prý potkali o několik kilometrů dál, když stál u krajnice s jiným vozem. Na nejbližší benzínce zastavili a zavolali policii.

Řidič druhého vozu pak uvedl, že byl Trpišovský po zastavení obou vozidel agresivní: „Dával mi najevo, kolik má aut a peněz,“ prohlásil svědek. K incidentu uvedl, že měl Trpišovský před sebou v rychlém pruhu prázdnou silnici - řidič si proto nedokázal vysvětlit, proč začal Trpišovský brzdit.

Verzi Trpišovského potvrdila pouze jeho bývalá sekretářka, která s ním jela v autě za jeho nemocnou matkou do nemocnice na Vysočině. Sekretářka tvrdila stejně jako podnikatel, že jeli téměř celou cestu levým jízdním pruhem. Žena prý ale na policii nejprve vypověděla v neprospěch svého zaměstnavatele, u soudu pak svou verzi změnila.

Sekretářka se při výpovědi rozbrečela, protože prý na ní podal jeden z řidičů žalobu kvůli křivé výpovědi. Rozpor ve své výpovědi vysvětlovala sekretářka policejním nátlakem: „Policie nešetřila žádnou jinou verzi, než že pachatelem je pan Trpišovský. Povinností policie je šetřit všechny verze, které padají v úvahu. To se bohužel nestalo,“ řekl právník podnikatele Michal Pacovský.

Hlavní líčení bylo zahájeno dnes, kauzu povede státní zástupce Tomáš Milec, který v minulosti dozoroval podobný případ agresivního řidiče Luboše Laciny. Ten vytlačil pomaleji jedoucí vozidlo z dálnice D1 a má jít podle konečného rozhodnutí soudů do vězení na pět let. Podle státního zástupce jsou však oba případy odlišné. V případu Laciny podle něj šlo o chvilkové selhání, kdežto u Trpišovského se domnívá, že jezdil riskantním způsobem pravidelně. A mezi oběma případy je ještě jeden velký rozdíl, zatímco Lacinu zachytily při činu kamery, tak v tomto případě jde jen o tvrzení účastníků obou incidentů.