Emmerová zřejmě míří k Zemanovcům

Praha - Poslankyně ČSSD Milada Emmerová má být volebním lídrem Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) v krajských volbách v Plzeňském kraji. Požádal ji o to čestný předseda strany Miloš Zeman. Jak to bude s jejím členstvím v ČSSD, není zatím jasné. Šéf strany Bohuslav Sobotka serveru novinky.cz řekl, že s ním o tom Emmerová dosud nejednala a že je to pro něj nová informace. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka musí Emmerová v takovém případě odejít ze strany, měla by se vzdát i poslaneckého mandátu.

Svůj záměr chce Emmerová konzultovat s vedením sociální demokracie, podle stanov totiž potřebuje jeho souhlas. Stanovy strany uvádějí, že „ke zrušení členství v ČSSD může dojít pro aktivní účast na činnosti jiných politických stran nebo politických hnutí bez souhlasu příslušného orgánu ČSSD“. Zemanovci budou mít ve čtvrtek mimořádnou tiskovou konferenci, které se má podle novinek.cz Emmerová také zúčastnit.

Chovanec volbu respektuje, Dienstbier se diví

Předseda organizace ČSSD v Plzeňském kraji hejtman Milan Chovanec postoj Emmerové respektuje. „Informaci jsem slyšel,“ potvrdil Chovanec, který nastoupil jako hejtman po Emmerové. Dodal, že nebyl tím, kdo inicioval její odchod do Poslanecké sněmovny, protože tehdy se rozhodla sama. „Stejně tak jí nyní nebudu rozmlouvat její kandidaturu. Je to její osobní rozhodnutí, které já respektuji a ctím,“ uvedl hejtman.

Komentář politologa Lukáše Jelínka:

„Předpokládal bych, že se jedná o určitou nespokojenost paní docentky Emmerové se situací ČSSD v Plzeňském kraji… v roce 2010 hejtmanské křeslo opustila s tvrzením, že se chce plně věnovat svému poslaneckému mandátu, ale je veřejným tajemstvím, že její odchod z hejtmanského křesla si přáli její spolustraníci. Mám dojem, že v tuto chvíli, kdy se chce dál věnovat krajské politice, tak patrně to vyhodnotila tak, že na půdě ČSSD pro to nemá optimální prostor, a začala vyjednávat se Zemanovci.“

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier byl úmyslem Emmerové překvapen. „Připadá mi to podivné,“ řekl. Dodal, že tuto informaci slyší poprvé. Chovanec budoucí kooperaci se Zemanovci nevyloučil, protože jde o levicovou stranu. „Jsme připraveni diskutovat s každým, kdo chce, aby se v kraji dělaly rozumné věci, a nevidím důvod, proč se nebavit se SPOZ,“ dodal.

Zaorálek žádá, aby Emmerová složila mandát

„Myslím, že stanovisko vedení je dopředu jasné. Pokud by někdo chtěl kandidovat za jinou stranu a je sociální demokrat, tak musí stranu opustit,“ řekl Zaorálek. Měla by se podle něj vzdát i poslaneckého mandátu, který získala na kandidátce ČSSD.

Milada Emmerová (*1944)

Lékařka a politička Milada Emmerová je členkou ČSSD od roku 1994, od roku 1967 až do prosince 1989 byla členkou KSČ. Osobnost Milady Emmerové je dlouhodobě spjatá s Plzeňským krajem; v plzeňské fakultní nemocnici působila na řadě postů od roku 1967.

Do vrcholné politiky vstoupila Emmerová v roce 2004, kdy ji tehdejší premiér Stanislav Gross jmenoval ministryní zdravotnictví. Do svého kabinetu ji zařadil i premiér Jiří Paroubek (ČSSD) v dubnu 2005. Emmerové se však nepodařilo stabilizovat situaci v resortu, stála proti ní i lékařská veřejnost a nakonec jí v říjnu 2005 Paroubek odvolal a nahradil Davidem Rathem.

Od listopadu 2008 do září 2010 byla hejtmankou Plzeňského kraje, a stala se tak historicky první ženou v čele kraje. Emmerová se vzdala postu hejtmanky, protože se chtěla plně věnovat poslanecké práci.

Vedle toho je Emmerová členkou zastupitelstva Plzeňského kraje (od října 2008), místopředsedkyní sněmovního výboru pro sociální politiku (od července 2010) a členkou Ústředního výkonného výboru ČSSD, v němž má poradní hlas.

Studio ČT24 - rozhovor s politologem Lukášem Jelínkem (zdroj: ČT24)