„Tykadlo“: Malůvky byly efektivní reakcí na dění ve společnosti

Brno – „Byla to reakce na dlouhodobé dění, jako například rozkrádání veřejného majetku a korupční kauzy,“ popisuje své malůvky na billboardy politiků Roman Smetana, zvaný pan Tykadlo. Za svůj počin byl Smetana poslán na sto dní do vězení. Jeho malůvky se však mezitím staly příčinou vážné diskuse, co je svoboda projevu a co je ničení soukromého majetku. Ministr spravedlnosti dokonce podal ve prospěch kreslíře stížnost, díky které se dostal předčasně z vězení. Podle serveru iDNES Smetana milost od prezidenta nedostane, neboť on ani jeho blízcí totiž nejsou podle Hradu v tíživé sociální situaci.

Když Roman Smetana v roce 2010 před krajskými volbami pokreslil nejméně třicet reklam na autobusech, které si pronajaly politické strany, netušil, jaké to bude mít následky. Politikům přimaloval tykadla a připisoval na ně slogany, v nichž je označoval za lháře, zloděje, korupčníky a prostitutky. Mezi stranami si nevybíral, nejvíce pokreslených polepů však patřilo ODS. „Byla to reakce na dlouhodobé dění, jako například rozkrádání veřejného majetku a korupční kauzy,“ vysvětluje svůj čin Smetana.

Když Smetanu udal jeho kolega, dostal se případ až k Okresnímu soudu v Olomouci, kde kauzu dostala shodou náhod na stůl soudkyně Markéta Langerová, manželka politika Ivana Langra, který byl v roce 2010 lídrem olomoucké ODS. Ačkoliv upozornila, že obviněný může podat námitku proti podjatosti soudce, Smetana tak neučinil. Celé mu to přišlo absurdní, stejně tak jako rozsudek sta hodin prospěšných prací a domácího vězení. Roman Smetana vše odmítl dělat, a jelikož se proti rozsudku neodvolal, Okresnímu soudu v Olomouci nezbylo nic jiného, než řidiče poslat na sto dní do vězení. Tam ale Smetana také nenastoupil.

Roman „Tykadlo“ Smetana:

„Trest byl absurdní, necítil jsem vinu, tak jsem se rozhodl nějaký čas skrývat.“

„Mohl jsem sepsat petici nebo si založit blog, ale můj postup mi přišel efektivnější. Tohle mi přišlo efektivnější a efektnější.“

Jelikož policie žádné velké úsilí k dopadení a jeho přesunu do věznice nevyvíjela, rozhodl se Roman Smetana udat sám. Vybral si k tomu 21. duben a pražské Václavské náměstí, kdy se do Prahy sjely desetitisíce odborářů k masovému protestu proti vládním reformám.

Roman Smetana se vydal policii
Zdroj: ČT24

Petr Nečas, premiér:

„Já sám sebe jsem viděl s přimalovanými tykadly na nějaké fotografii. Sám sebe jsem zhodnotil pozitivně, tykadla mi myslím sluší.“

Smetana už ale olomouckou věznici opustil a na rozhodnutí o stížnosti pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, tak počká na svobodě. „Je rozdíl, když vandal občanovi zničí auto a když počmáráte politické straně plakát. Uvidíme, co na to Nejvyšší soud,“ konstatuje ministr Pospíšil s tím, že tento případ bude dozajisté precedentem pro případy obdobné.

Podle Pospíšila je nyní na Nejvyšším soudě, aby řekl, kde je hranice mezi svobodou politického projevu a ochranou soukromého vlastnictví. Zatímco řada států Evropské unie má přímo v trestním zákoníku pro tyto případy specifickou kolonku politické trestné činy, v našem právu nic takového neexistuje.

Roman Smetana zvaný Tykadlo byl propuštěn na svobodu (zdroj: ČT24)