Emmerová chce kvůli kandidatuře za Zemanovce přerušit členství v ČSSD

Plzeň - Milada Emmerová věří, že se kvůli kandidatuře za stranu SPOZ v krajských volbách domluví s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou na přerušení svého členství ve straně. Ve sněmovním klubu ČSSD chce ale zůstat. Se Sobotkou by se měla sejít v úterý na začátku červnové schůze sněmovny. Pokud by se ale na přerušení členství nedohodli, tak si chce Emmerová poslanecký mandát ponechat. Vedení krajské organizace ČSSD se s Emmerovou sešlo včera a jednomyslně vyjádřilo nesouhlas s jejím záměrem. Podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky pak Emmerová v případě kandidatury za jinou stranu přijde o členství v ČSSD automaticky a měla by se prý také vzdát místa ve sněmovně.

„Když jsem zvážila možnost, kterou mi Miloš Zeman nabídl, tak jsem se rozhodla, že oslovím vedení ČSSD, což se ještě nestalo, a že tedy požádám o dovolení tohoto, tak jak je ostatně uvedeno ve stanovách sociální demokracie,“ uvedla na brífinku SPOZ Emmerová. Odkazovala přitom na článek osm v sociálnědemokratických stanovách, podle kterého „ke zrušení členství v ČSSD může dojít pro aktivní účast na činnosti jiných politických stran bez souhlasu příslušného orgánu ČSSD“. Emmerová proto doufá, že Sobotka na přerušení členství přistoupí.

Předseda strany ovšem z Izraele, kde je na zahraniční cestě, vzkázal, že členství zanikne Emmerové automaticky, pokud bude kandidovat za jiný subjekt. Podle něj by se měla vzdát i poslaneckého mandátu: „Nelze být členem strany a současně ji poškozovat tím, že kandiduje proti ní,“ podotkl Sobotka. Od členů strany prý dostává na chování Emmerové „velmi jednoznačné a krajně negativní reakce“.

Podle šéfa krajské organizace ČSSD a hejtmana Milana Chovance chce prý Emmerová svým jménem na kandidátce SPOZ pomoci do krajského zastupitelstva novému levicovému politickému subjektu. „Dlouho jsme o tom diskutovali a nabyli jsme dojmu, že by toto poškozovalo sociální demokracii,“ uvedl včera Chovanec.

Rozhodnutí ČSSD dnes na brífinku kritizoval čestný předseda SPOZ Miloš Zeman. Sociální demokracie podle něj postupuje proti svým tvrzením o potřebě spolupráce levicových
stran. SPOZ podle něj jednala o předvolební koaliční spolupráci také v Jihočeském kraji. Jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi ale takový krok prý zakázala stranická centrála, aniž by o tom jednalo vedení strany, uvedl Zeman. Po korupční aféře bývalého hejtmana Davida Ratha Zeman očekává, že se k podpoře jeho strany přihlásí i „další významní členové“ ČSSD. Jejich jména ale nechce zveřejňovat předem.

Zaorálek: Díky Zemanovcům teď vládne pravice

Úmysl Emmerové kandidovat za Zemanovce coby členka ČSSD kritizoval například místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj by Emmerová v případě kandidatury za SPOZ měla nejen odejít z ČSSD, ale vzdát se i poslaneckého mandátu. „SPOZ není subjekt, který nám chce pomoci. Vždyť přece je to strana, díky které tady dneska vládne pravice,“ uvedl Zaorálek ve Studiu ČT24. Z posledních kroků Miloše Zemana je prý evidentní, že má blíže ke spolupráci s pravicí než se sociálními demokraty - Zaorálek dokonce bývalého premiéra označil za trojského koně pravice, nepřijatelné jsou podle něj Zemanovy „vřelé vztahy“ s prezidentem Václavem Klausem. „Přerušení členství, jak ona si představuje, je opravdu nemožné,“ dodal Zaorálek.

Dienstbier: Zemanovci jsou tunel na hlasy sociální demokracie

Podle Jiřího Dienstbiera jsou hlasy pro Zemanovce ztracenými hlasy, které jen oslabují českou levici a především sociální demokacii. Proto je podle něho absurdní výrok Milady Emmerové, že svou kandidaturou za SPOZ pomáhá levici. „Pokud se podíváme na aktivity Miloše Zemana v posledních deseti letech, tak všechno co dělal, bylo vedeno jediným cílem - poškodit levici, zejména sociální demokracii,“ řekl Dienstbier v Událostech, komentářích.

Také analytik Jindřich Šídlo vidí kandidaturu Milady Emmerové v barvách Zemanovců jako atak na sociální demokracii: „Mě překvapila až ta míra naivity paní poslankyně Emmerové, Zemanovci budou pro sociální demokracii ve všech krajích jedním z hlavních soupeřů,“ uvedl Šídlo. Podle něj je to nůž vražený do zad ČSSD, což si strana nemůže nechat líbit. 

Milada Emmerová je dlouholetou členkou ČSSD. V letech 2004 až 2005 byla ministryní zdravotnictví ve vládách premiérů Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka (oba ČSSD), od listopadu 2008 do září 2010 byla hejtmankou Plzeňského kraje. Posléze se vzdala postu hejtmanky, protože se chtěla plně věnovat poslanecké práci.