Zatčené rockerky z Pussy Riot podpořil v Praze průvod v kuklách

Praha - Asi třicítka lidí v barevných kuklách v Praze protestovala proti zatčení členek ruské skupiny Pussy Riot. Mladí aktivisté z iniciativy Strategie 31 napodobili takzvanou lidovou promenádu, jak se v současnosti v Rusku nazývá zdánlivě neorganizovaná forma protivládních protestů. Na své pouti metropolí dělali zastávky a krátké přednášky na místech spojených s Ruskem. Členky ruské skupiny jsou už několik měsíců ve vazbě. V celách skončily poté, co v moskevském chrámu Krista spasitele protestovaly proti vládě Vladimira Putina a vlivu církve na politiku země.

Účastníci průvodu měli na sobě barevné masky. „Jsou to kukly, ve kterých tradičně vystupují, je to jejich poznávací znamení,“ poznamenal organizátor protestu Karel Černý. Na shromáždění přišlo i několik krajanů zatčených dívek. „Přišli jsme sem, abychom podpořili lidi, kteří v Moskvě protestují proti putinovské diktatuře. Rusko potřebuje demokracii a Putin je hlavní překážka,“ řekl ČT účastnik akce Gennadij Alexandrov.

Skupina vyrazila symbolicky od bývalého hotelu International, který je ukázkou socialistického realismu, a mířila k ruské ambasádě. Převážně mladí lidé nesli transparent s nápisem Za demokratické Rusko, po cestě hráli na kytaru a zpívali písně Karla Kryla.

Jekatěrina Samucevičová, Naděžda Tolokonnikovová a Marija Aljochinová jsou už tři měsíce za mřížemi kvůli provokativnímu happeningu v moskevském chrámu. Před jedním z oltářů v maskách na obličeji vyvolaly skandál písní Bohorodičko, vyžeň Putina, která byla protestem proti vlivu církve na politický systém země. Dívky budou obviněny z předem naplánovaného výtržnictví spáchaného organizovanou skupinou z důvodů náboženské nenávisti. Hrozí jim až sedm let vězení. 

Během promenády připravili organizátoři i několik vzpomínkových zastávek. V ulici s názvem V Sadech se například snažili přiblížit atmosféru 30. let v Moskvě. „Symbolicky jsme ji přejmenovali na ulici Sadová a připomněli ji skrz Bulgakovův román Mistr a Markétka,“ uvedla účastnice akce Mariana Placáková. Po přečtení modlitby před ruskou ambasádou se členové happeningu vydali na Letnou. Akci tak ukončili na místě, kde v minulosti stál pomník bývalého ruského diktátora Stalina.

V České republice se už na podporu rockerek konal koncert s názvem Už zase zavírají muzikanty. Petici proti jejich zatčení podepsalo několik stovek lidí. Před ruským konzulátem v Praze také v dubnu demonstrovala za propuštění rebelek asi dvacítka lidí.

Reportáž Kateřiny Jirovské (zdroj: ČT24)