Pospíšil: Rampula brzdil vyšetřování gripenů

Praha - Vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) dva roky brzdil vyšetřování kauzy gripeny. Informují o tom Hospodářské noviny. Deník zmiňuje zprávu, kterou ministr poslal Nejvyššímu správnímu soudu. Už v roce 2010 totiž Rampulovi nařídila tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, aby se obrátil na švédské vyšetřovatele, Rampula to prý ale neudělal a odůvodnil to tak, že o zajímavých důkazech ve Švédsku nic nevědí. Ministr Pospíšil dlouhodobě usiluje o Rampulovo odvolání.

Podle ministra měl Rampula zbrzdit vyšetřování 20miliardového pronájmu stíhaček. Nepožádal totiž o pomoc švédskou policii, která měla lepší informace. Přestože mu to nejvyšší státní zástupkyně nařídila.

Čeští vyšetřovatelé se nakonec dostali k informacím švédských vyšetřovatelů až koncem dubna, měsíc po schůzce státních zástupců obou států. Sedmisetstránkový spis s 39 výpověďmi Češi právě prozkoumávají.

Pospíšil poslal zprávu o Rampulově nečinnosti v případu soudu, který bude příští týden rozhodovat o jeho setrvání ve funkci. „Pokud u Nejvyššího správního soudu neuspějeme, bude pokračovat dál správní řízení na ministerstvu spravedlnosti. Tam jsme schopni nové skutečnosti využít,“ říká Pospíšil.

Rampula pro ČT:

„Kauza gripeny je živá věc, kterou detailně zná jen dozorující státní zástupce. Já, stejně jako pan pospíšil, tuto věc nezpracovávám.“

Rozsudek Nejvyššího státního soudu rozhodne, kdo z rivalů Pospíšil-Rampula uspěje. Pospíšil loni Rampulu odvolal, ten se ale úspěšně bránil u soudu a na své místo se vrátil. Ministr proto podal stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, který se snaží přesvědčit, že Rampulovo jednání výrazně ovlivnilo vyšetřování. „Závažnost je zřejmá z toho, jaké důsledky nečinnost a průtahy má či může mít, zejména na prodloužení celkové délky trestního řízení, ztrátu či ztížení dalších důkazů nebo promlčení případné trestní odpovědnosti,“ citují Hospodářské noviny z Pospíšilova vyjádření pro soud. „Informace jsou zavádějící, účelové a nezakládají se na pravdě,“ uvedl Rampula pro server iHned.cz. Podle něj Pospíšil zneužil aktuální informace z vyšetřování, k nimž jako politik a ministr nemá mít přístup.

Pražský vrchní státní zástupce čelí kritice kvůli tomu, že prý zametá velké kauzy pod koberec. Měl na starosti mimo jiné i případ Mostecké uhelné společnosti.