Paroubek: David Rath je politicky i lidsky popraven

Praha – U sněmovního pultu defilovali po projevu Davida Ratha  představitelé české politické scény.   Na jeho podporu zřejmě nejvýrazněji vystoupil jeho někdejší stranický šéf a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek; Rathovu vinu nevyvracel, upozornil ale na řadu dalších případů korupce ve vysoké politice, které českou politickou scénu nezajímá.

„David Rath byl již předem odsouzen, ale též politicky i lidsky popraven,“ konstatoval Jiří Paroubek. Upozornil na to, že zatímco proti Rathovi postupovala sněmovna jednotně a rázně; zejména předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) usilovala podle Paroubka o Rathovu rezignaci. „Když rezignovat, pak tedy všichni, vážená paní předsedkyně. Aby náhodou nehrozilo použití druhého metru,“ konstatoval Paroubek s odkazem na to, že nepravomocně odsouzený Vít Bárta nadále zasedá v poslanecké lavici.

Možnost, že by byla kauza Davida Ratha zneužívaná, připustil i místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Zároveň ale uvedl, že nevidí jiné východisko, než hlasovat pro vydání Davida Ratha policejnímu stíhání. „„Mně připadá, že jediné řešení je, aby tohle rozhodl soud. A není to projev toho, že bych se (tě) nedokázal zastat, ani projev zbabělosti, když dneska budu hlasovat pro vydání,“ vysvětlil Zaorálek.

  • David Rath mluví v Poslanecké sněmovně zdroj: ČT24
  • Lubomír Zaorálek zdroj: ČT24

V reakci na Zaorálka vystoupil Stanislav Huml a zpochybnil celý průběh Rathova případu. „Doutná podezření, že se státní správa naučila vyrábět kauzy na objednávku. Nepostoupila justiční mafie do druhého levelu? Místo zametání kauz pod koberec je nyní vyrábí?“ konstatoval Huml s odkazem na to, že případ Davida Ratha byl přesunut z ústeckého na středočeské krajské státní zastupitelství.

„Chytli čudlu a chlubí se, jako by dostali velkého sumce,“ řekl na případ svého začení David Rath. Na tuto poznámku po projevu reagovala předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová a Rathovi dala zapravdu. „Jen v jednom tady s panem poslancem Davidem Rathem souhlasím - že je vlastně malá ryba, resp. jen jedna ryba v moři korupce,“ uvedla Klasnová. „A já věřím, že i případ Davida Ratha bude odstrašujícím případem pro politiky, pro všechny ty politiky na celostátní i komunální úrovni, kteří nechápou politiku jako službu občanům, ale chtějí z ní osobně profitovat.“