Obyvatele „Rathovy Hostivice“ přenos ze sněmovny moc nezajímal

Hostivice - Obyvatele Hostivice u Prahy dnešní živý přenos vystoupení Davida Ratha v Poslanecké sněmovně příliš nezajímal. Rathův projev před poslanci, kteří rozhodují o jeho vydání k trestnímu stíhání, sledovalo jen několik zákazníků restaurace U Kaštanu.

Věty bývalého hejtmana komentovali v restauraci nad pivem muži, k nimž se později přidali další příchozí. „Jestli taky jednou budou boží mlýny mlít až do konce,“ očekával provozovatel restaurace Petr Oktábec. „A to nedopadne dneska, to se potáhne ještě dlouho,“ hádá jeden z hostů.

Jinak ale obyvatelé Hostivice většinou kauzu Davida Ratha nechtěli komentovat. „Obecně asi převažuje představa, že kdyby se podobným způsobem sledoval kterýkoliv politik, tak by mohl dopadnout podobně,“ říká místostarosta Hostivice Jiří Kučera.

Jednání sněmovny sledovali i návštěvníci pražského obchodu s elektronikou. „Připadá mi absurdní, že hejtman Středočeského kraje vyzývá mezinárodní organizace, aby se přišly podívat do vazební věznice,“ řekl České televizi jeden z nakupujících. „Myslím si, že moc dobře věděl, že je to úplatek. Ale myslel si, že ho nechytí,“ dodal další.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Hostivice leží v těsném sousedství západního okraje Prahy. Obec získala statut města v roce 1978. Podle aktuálních údajů radnice v Hostivici bydlí přibližně 7 700 lidí. V posledních letech zde výrazně vzrostl počet obyvatel díky mohutné výstavbě obytných čtvrtí.

Rathova domovská obec získala na dotacích za necelé čtyři roky jeho působení ve funkci hejtmana zhruba 75 milionů korun. Obec z toho zaplatila rekonstrukci mateřské a základní školy, budovy městského úřadu, kanalizaci nebo obnovu zeleně. Kvůli podpoře obce býval Rath terčem kritiky opozičních zastupitelů.