VZP přestala proplácet část práce sester v domovech pro seniory

Praha – Mezi domovy pro postižené a seniory a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou se rozhořel spor o peníze. Pojišťovna totiž od ledna přestala proplácet práci zdravotních sester, které podávají pacientům léky. Nově to dělá jen ve výjimečných případech. Dvě zařízení už proto podala žalobu - další zatím jenom píšou stížnosti. Ministerstvo zdravotnictví ale stojí na straně VZP, prý se takto ročně uspoří až půl miliardy korun.

Klienti domovů pro seniory berou v průměru šest léků třikrát týdně, někteří jich ale mají mnohem víc. Sestra musí u každého jednotlivého pacienta vyndat požadované balení léků, zkontrolovat dávkování, vyloupnout léky z platíčka a dohlédnout na to, aby je pacient spolkl. 

VZP podle svého mluvčího Jiřího Roda neodmítá možnost úhrady podávání léků ústy, musí to však být ze zřetelně zdravotních důvodů a celá procedura musí trvat deset minut či déle. „Bohužel u většiny těchto zařízení se to - troufnu si říct - začalo velmi zneužívat,“ dodává mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.   

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

To je ale podle domovů nesmysl - i pacienti, kteří si léky umí vzít sami, totiž často potřebují dohled. Ústavy proto znovu žádají, aby úřady svoje rozhodnutí přehodnotily. Některé rovnou na VZP podaly žalobu a tento krok zvažují i další. Třeba Dům domácí péče v Samopši přišel od začátku roku o zhruba 200 tisíc korun. „Ve finále to může vést k tomu, že tato péče nebude poskytovaná občanům,“ varuje viceprezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Procházka.   

Ministerstvo zdravotnictví je ale na straně pojišťovny. Tvrdí, že proplácení podávání léků zbytečně zatěžovalo veřejný rozpočet. Od zavedení si totiž VZP slibuje, že uspoří půl miliardy korun. S jinými pojišťovnami přitom domovy tento problém nemají.