Úředníkům v kauze Opencard se rozrostlo obvinění

Praha - Protikorupční policie v uplynulých dnech rozšířila obvinění dvěma z pěti stíhaných úředníků pražského magistrátu kvůli projektu Opencard. Detektivové také vyčíslili škodu, kterou měli obvinění magistrátu způsobit, na 73 milionů korun.

„V minulých dnech policisté rozšířili trestní stíhání dvou v této věci již obviněných osob pro další skutky,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Policisté úředníky podezírají z toho, že v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách vybrali na projekt servisního kartového centra společnost Haguess, která však nesplnila podmínky zadávací dokumentace.

Kriminalisté pětici viní z trestných činů porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinností při správě cizího majetku. Podle Ibeheje policisté prověřují také další veřejné zakázky, které souvisí s projektem Opencard.

Pachatel
Zdroj: ČT24

Policie podle dřívějších informací médií stíhá bývalého šéfa odboru informatiky Ivana Seyčka, který smlouvu s Haguess podepsal. Podezírá také vedoucího celého projektu Jiřího Chytila, Ladislava Kendíka, Miroslava Čadského a dalšího pracovníka odboru informatiky. Muži byli členy hodnotící komise, která firmu vybrala. Kriminalisté muže obvinili v srpnu.