ČSSD prověřuje hejtmany, nechce další „rathovské“ problémy

Praha - Sociální demokracie v tichosti řeší, jestli po obvinění z korupce bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha nehrozí straně další výbušné případy i jinde. Soustředí se hlavně na veřejné zakázky, grantové programy a přerozdělování evropských dotací.

Od zatčení Davida Ratha kvůli korupci hledá sociální demokracie cestu, jak se vyhnout dalším skandálům. „Kauza Rath odstartovala úklid. Budeme se snažit eliminovat různá rizika,“ říká místopředsedkyně strany Marie Benešová. „Snažíme se získat přehled, jestli nejsou po republice další problémové věci, protože bychom rádi předešli podobným situacím, jaká nastala v té známé kauze,“ dodává Jiří Dienstbier.

Nejožehavější témata - veřejné zakázky, evropské dotace a granty. Pochybnosti o konkrétních projektech centrála sociálních demokratů tají, nervozita je ale znát. „Po kauze Davida Ratha nastala určitá hysterie směrem k evropským fondům a zadávání veřejných zakázek,“ přiznává jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Úklid v šuplících ČSSD už přinesl první krok - nakládání s eurodotacemi na ROP Severozápad, o které se kromě kontrolorů z Bruselu zajímá i protikorupční policie, bude stranickému vedení vysvětlovat ústecká hejtmanka Jana Vaňhová.

Hejtmanka rozhovor poskytnout odmítla. Většina z dvanácti hejtmanů oslovených Českou televizí se otázek od špiček ČSSD nebojí. „Já zodpovídám za Moravskoslezský kraj a říkám, že tyto věci jsou v Moravskoslezském kraji v pořádku,“ říká hejtman Jaroslav Palas. „Snažíme se předcházet problémům tím, že hodnotíme projekty nezávislým znalcem,“ dodává hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Sociální demokracie má hejtmany ve všech krajích. Ty hospodaří s víc než 90 miliardami korun. K tomu je třeba připočítat ještě desítky miliard z Bruselu. Strana si dobře uvědomuje, že to vše bude muset na podzim obhajovat ve volbách. Vedení strany nemá žádné páky, jak zajistit zcela průhledné zakázky. I proto připravuje návrh, který by krajům mimo jiné zakázal zadávat soutěže přes soukromé firmy.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)