Závišův kříž bude vyobrazen na známce České pošty

Vyšší Brod - Jeden z nejslavnějších relikviářů světa - Závišův kříž - dočasně opustil trezor. Začínají přípravy jeho vyobrazení na nové známce České pošty. Podle některých historiků je hodnota kříže srovnatelná s českými korunovačními klenoty.

Závišův kříž je uchován v cisterciáckém klášteře ve Vyšším Brodě, který je nyní pečlivě střežen. Přesné místo zná vyjma policie jen hrstka vybraných mnichů. Vyzvednutí z trezoru a umístění do kaple nesmí být přítomen nikdo cizí. Kříž je označován jako Vyšebrodský relikviář, ukrývá ostatek kříže, na kterém byl ukřižován Ježíš Kristus.

Relikviář daroval kláštěru na konci 13. století Záviš z Falkenštejna. Údajně kvůli tomu, aby se vykoupil ze svých hříchů. Kříž je bohatě vyzdoben zlatem a drahokamy. Precizní práci zlatníků doplňují například rubíny, safíry, smaragdy nebo pravé perly. Zadní stranu kříže zdobí byzantské emaily církevních otců a apoštolů pocházející z 9. a 10. století.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Kříž opustil svou skrýš jen na jeden den. Česká pošta chce mít jeho obraz příští rok na známce - a tak se musí podrobně nafotografovat a popsat. Podle rytce a grafika Miloše Ondráčka bude na tvorbu známky zobrazující Závišův kříž zapotřebí minimálně jednoho měsíce, od zrodu návrhu po vlastní rytinu. Půjde o 740. známku v pořadí.

Mniši se rozhodli, že vzácnou památku ukáží už příští rok všem návštěvníkům. Teď se pro ni připravuje pancéřovaná schránka, ve které bude k vidění. Naposledy mohla veřejnost vidět Závišův kříž v roce 1976 - v roce 2013 tedy bude k nahlédnutí po 37 letech.