Zeman: Rampulovo odvolání znepokojilo parlamentní stranu

Praha - Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula končí ve své funkci. Jeho odvolání navrhl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ten je s rozhodnutím soudu, ale i jeho průběhem, spokojený. Jméno nástupce Vlastimila Rampuly zatím není jasné, Zeman ale nevylučuje nikoho, ani ústeckou státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Zeman také pro ČT24 naznačil, že Rampulovo odvolání znepokojilo politiky jedné z parlamentních stran, dále to však nechtěl specifikovat.

Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana by všichni státní zástupci měli jít příkladem a i jediný neprůhledně se chovající státní zástupce může poškodit důvěru ve státní zastupitelství. Odvolání šéfa pražského státního zastupitelství je tak jedním z výrazných kroků v reformě státního zastupitelství, která v současné době probíhá. „Snížila se důvěra veřejnosti ve státní zastupitelství. Přitom státní zastupitelství je orgán, který bojuje proti zločinu a proti kriminalitě a jedinou podporu, kterou má, je důvěra veřejnosti. To znamená, že jestliže toto státní zastupitelství ztrácí, je to dost velká prohra. Právě na získání důvěry musíme pracovat,“ uvedl Pavel Zeman.

Zároveň je podle Zemana v současnosti vidět zlepšení situace, kdy jednotliví státní zástupci postupují v kauzách aktivně. Vzniká i nový zákon, který v současnosti čeká na projednání ve vládě. Zákon by měl mimo jiné jasně vymezit zodpovědnost dozorujících státních zástupců a přispět k větší transparentnosti celého systému.

Zeman o politické podpoře Rampuly

"Nevím, jak dalece nad ním někdo držel ochrannou ruku, je možné říci, že proces jeho odvolávání možná vyvolal určité znepokojení v některých politických kruzích – nechci říkat, v jakých kruzích, nicméně určité znepokojení zde bylo. … nebudu to dále specifikovat, ale jednalo se, řekněme, o parlamentní stranu. Nemohu říci, zda to byla ochranná ruka, ale určitý možná protekcionismus tam byl," řekl nejvyšší státní zástupce o odvolání Vlastimila Rampuly.

Zeman se vyjádřil i ke kauze Davida Ratha, v níž je jako velký úspěch státního zastupitelství vnímán fakt, že během vyšetřování neunikly žádné informace. Na druhou stranu jsou ale se státním zastupitelstvím spojeny pochybnosti o tom, kde bylo trestní oznámení podáno. Trestní řád ale nezná námitku místní nepříslušnosti a státní zastupitelství je navíc přesvědčené, že kauza opravdu místně příslušela do ústeckého kraje, protože právě v tomto kraji probíhala aktivní protiprávní činnost.

Nástupce Rampuly by měl odvolat Grygárka

Pavel Zeman také připomněl, že by budoucí pražský vrchní státní zástupce měl prověřit i další pracovníky úřadu. „Myslím si, že každý, kdo přichází do určité vedoucí funkce, tak si tvoří svůj tým. Já, když jsem přišel do funkce nejvyššího státního zástupce, také jsem si vytvořil svůj tým. Odvolal jsem dosavadní náměstky. Myslím si, že je to asi normální postup,“ naznačil Zeman ve 20 minutách Radiožurnálu možnost odvolání náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka, který je podle některých zpráv z tisku spoluodpovědný za průtahy při objasňování politicky citlivých kauz. Zeman také důrazně odmítl možnost, že by šéfa budoucího protikorupčního útvaru státních zastupitelství vybírali politici. Podle Zemana by takový politický vliv znehodnotil celou plánovanou reformu systému státních zastupitelství.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Rampula skončí během několika dní

Vlastimil Rampula končí ve funkci vrchního státního zástupce, státním zástupcem ale zůstává i nadále. O jeho odvolání rozhodl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, jeho rozhodnutí ale zrušil městský soud. Po současném rozhodnutí Nejvyššího soudu se tak kauza vrací do situace před rozhodnutím městského soudu, což znamená odvolání pražského vrchního zástupce. Vlastimil Rampula by tak ve své funkci měl skončit v horizontu několika dnů.

Státní zástupce Rampula ve své obhajobě argumentoval tím, že nepochybil on, ale jeho podřízení. „Zákon jsem neporušil,“ uvedl ve své obhajobě. Pravomoci vrchního státního zástupce jsou ale natolik velké, že mu umožňují například převést kauzu do kompetence jiného státního zástupce a tak zabránit jejímu zdržování. Pokud tak například v kauze gripenů docházelo k pozdržení případu, bylo Rampulovou povinností tomu zabránit.