Česká policie pomohla zadržet 1,2 tuny kokainu pro Evropu

Praha - Policie zadržela v Česku osm lidí, kteří byli údajně členy mezinárodní skupiny prodejců drog. Gang se údajně snažil do Evropy propašovat 1,2 tuny kokainu. V rámci mezinárodní operace bylo celkem zadrženo 29 lidí. Na akci pod krycím názvem „FENIX“ pracovali detektivové z Národní protidrogové centrály a EUROPOLu. Všichni pachatelé zadržení v Česku jsou stíháni pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim hrozí až 12 let. Šest z nich je umístěno ve vazbě, dva jsou stíháni na svobodě.

Operace začala v České republice v prosinci 2009. Na stopu mezinárodního gangu přivedli policisty prodejci drog z Prahy a Ostravy. Podle detektivů byli právě oni hlavními iniciátory dovozu kokainu z jižní Ameriky. Na operaci se podílely mimo jiné protidrogové jednotky z USA, Slovinska, Španělska, Švédska, Bulharska, Uruguaye a Francie. V lednu 2012 pak na základě získaných informací zadrželo v oblasti Martiniku francouzské válečné námořnictvo dvě plachetnice plující pod britskou a španělskou vlajkou.

„Na palubě jedné z lodí byly zajištěny 1,2 tuny kokainu, které byly určeny pro evropský trh. S ohledem na zemi původu se jednalo o drogu velmi vysoké čistoty, která by pro potřeby evropského trhu byla dále ředěna. Na těchto lodích bylo zadrženo 7 osob,“ uvedl tiskový mluvčí Národní protidrogové centrály Michal Hammer. Zabavený kokain dosahoval kvality až 80 procent.

  • Operace Fenix zdroj: Policie ČR
  • Operace Fenix zdroj: Policie ČR

V Praze a Ostravě pak bylo v rámci operace FENIX zadrženo celkem osm lidí. „Při následných domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor bylo celkem zajištěno 400 gramů kokainu vysoké kvality, výpočetní a komunikační technika, velké množství šperků z drahých kovů, pistole ČZ vz. 52 ráže 7,65 mm, revolver KORA, lovecká puška s optickým zaměřovačem a finanční hotovost ve výši 700 000 korun v různých měnách,“ uvedl mluvčí. Nalezený kokain už ale měl jen poloviční kvalitu. „Obsahoval látku levamisol a fenacetin. Levamisol se používá jako veterinární prostředek, fenacetin je zakázaná látka, která obsahuje rakovinotvorné prostředky,“ řekl ČT jeden z detektivů Národní protidrogové centrály.

Informace detektivů z Národní protidrogové centrály pomohly i k zadržení 14 pachatelů ve Slovinsku. Operace ale není podle mluvčího ještě ukončena: „Vyšetřování dále pokračuje, a dá se předpokládat, že dojde k zadržení dalších pachatelů ve více státech světa.“

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)