Policie odložila prověřování financí VV, nic nezjistila

Praha - Protikorupční policie v květnu odložila prověřování účetnictví Věcí veřejných. Podezření na praní špinavých peněz, hlavně v souvislosti s dary do stranické pokladny od poslance Michala Babáka, se ani po roce vyšetřovaní nepotvrdilo. Informuje o tom dnešní vydání deníku Právo. Detektivové zpětně prověřili účty VV z let 2009-2011, nesrovnalosti ale nestačily pro zahájení trestního stíhání.

Útvar protikorupční policie minulý měsíc odložil případ podezřelého financování někdejší nejmenší vládní strany Věcí veřejných. Vyšetřovatelé neprokázali, že došlo ke spáchání trestného činu a nemohli tak zahájit stíhání proti žádné osobě. „Provedli jsem výslechy mnoha osob, zadali jsme znalecký posudek a vycházeli jsme i z forenzního auditu,“ popsal vyšetřování mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Posudky podle Ibeheje sice odhalily několik nesrovnalostí a chyb ve stranickém účetnictví, ke spuštění dalšího vyšetřování to prý ale nestačilo. "Státní zastupitelství to akceptovalo, uvedla pro deník Právo šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Šárka Pokorná.

Babák: Odložení případu jsem čekal

Michal Babák, muž, který ve Věcech veřejných za stranické finance zodpovídal, se nechal slyšet, že odložení případu očekával, nic „negativního“ podle něj policie najít nemohla. „Nepřekvapuje mě to,“ uvedl poslanec VV. Právě jeho osoba vyvolávala nejvíce spekulací ohledně čistoty peněz, které do strany v minulosti tekly. Finanční analytický útvar ministerstva financí (FAÚ) dokonce na Babáka podal trestní oznámení pro podezření z praní špinavých peněz. FAÚ totiž zjistil, že přes poslancův osobní účet na konto VV prošlo 11,5 milionu korun.

Michal Babák
Zdroj: ČT24

Podle pracovníků ministerstva financí stranický účetní v předchozích dvou letech odnesl do banky hotovost v celkové výši 7,8 milionu korun, z čehož dohromady 6,5 milionu obratem odešlo přímo na účet VV. Babák se vždy bránil s tím, že všechny finance byly jeho vlastní či vypůjčené.  

Vnitřní audit VV také nic zásadního neodhalil

Protikorupční policie se od loňského června zaměřila na finance strany od září 2009 do prvního čtvrtletí roku 2011. Babák podle deníku při vyšetřování s detektivy úzce spolupracoval. „Dodával jsem jim veškeré účetnictví všech mých firem, kompletní účetnictví VV, vydavatelství Pražan, veškeré mé výpisy,“ konstatoval.

Grémium VV
Zdroj: ČT24

Věci veřejné si minulý rok v reakci na spekulace nechaly zpracovat audit, který jejich financování prověřil. Kontroloři ovšem podle tvrzení strany žádné závažné nedostatky neodhalil. Právo upozornilo, že další pochybnosti ohledně financování VV se objevily i letos. Týkaly se prý milionových darů, které do stranické pokladny přišly přes „schránky“ umístěné ve středoamerické Panamě, od firem s nejasnou vlastnickou strukturou či od jedné osoby z několika firem sídlících na jedné adrese. VV jakékoliv problémy kolem sponzorování stran odmítly.