Česko má 844 stoletých a starších, žen je téměř šestkrát víc

Praha - V České republice žije přes osm stovek stoletých a ještě starších lidí. Tento počet se oproti roku 2010 zvýšil zhruba o pětinu. Zjistila to Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která lidem od stých narozenin vyplácí vyšší důchod. Nejstarší žena v republice se narodila v roce 1904, nejstarší muž o rok později.

ČSSZ v červnu vyplácela důchod celkem 716 ženám a 128 mužům, kterým je sto a více let. Téměř polovina z nich, 422 osob, má ve svých osobních dokladech uveden rok narození 1912, letos tedy slaví rovnou stovku.

„Nejvyšší koncentrací sto a víceletých lidí se může pochlubit Praha a Jihomoravský kraj. Nejméně jich žije v Karlovarském kraji,“ uvedla mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. V Praze podle ní žije 147 dlouhověkých a na jihu Moravy 121, v Karlovarském kraji pak 16. Nejstarší žena žije v Moravskoslezském kraji a nejstarší muž v Královéhradeckém, upřesnila.

Česká společnost stárne a dlouhověkých lidí přibývá. V červnu 2010 správa evidovala 686 mužů a žen, kteří oslavili sté a vyšší narozeniny. O rok později bylo stoletých a starších osob 709.

Podle demografů bude nejvýraznější změnou právě přibývání lidí v hodně vysokém věku. Podle propočtů statistiků by mohlo v Česku v polovině století žít bezmála 13 000 stoletých a starších, v roce 2065 by jich mohlo být skoro 19 700. Převládat by měly ženy. Muži by měli tvořit zhruba čtvrtinu dlouhověkých.