VV vyzvaly vládu, aby po Omnipolu vymáhala miliony za CASA

Praha - Nečasův kabinet by podle opozičních Věcí veřejných (VV) měl začít vymáhat po firmě Omnipol 658 milionů, o které byla podle policie předražená zakázka na letadla CASA. Nákup byl jednoznačně předražený, a proto by měla společnost neoprávněný zisk státu vrátit, uvedl dnes na tiskové konferenci předseda VV Radek John. Podle informací LN se úřady při žádosti o zbavení imunity Vlasty Parkanové opírají o zákon o majetku ČR, který toto vymáhání připouští. Pro vydání Parkanové k trestnímu stíhání se však začínají přiklánět i někteří poslanci TOP 09. V Událostech, komentářích to včera přiznal Stanislav Polčák.

V zákoně se píše, že pokud sjednaná cena překročí přípustnou výši, je dohoda o ceně neplatná. A to v rozsahu rozdílu, o který sjednaná cena přípustnou výši překročila. Ta podle policejních odhadů činí 658 milionů korun. Firma Omnipol, která letadla nakoupila a pak prodala české armádě, na dotaz deníku neodpověděla.

Právě zákonem o majetku ČR argumentují opoziční Věci veřejné, které vyzvaly vládu, aby „neoprávněný zisk“ po zbrojařské firmě začala vymáhat. „Omnipol musí svůj neoprávněný zisk státu ve výši 658 milionů vrátit, ale vláda a ministerstvo ho k tomu musí vyzvat,“ prohlásil směrem ke svým bývalým kolegům z kabinetu šéf VV Radek John, který zároveň naznačil, že by politici, kteří se podíleli na „této krádeži“, měli odstoupit ze svých funkcí.

Radek John, předseda VV:

„Bez ohledu na kauzu exministryně Parkanové vyzýváme Vládu České republiky, aby začala okamžitě konat a podnikat kroky ke vrácení 658 milionů do státního rozpočtu v souladu se zákonem o majetku ČR. Pokud tak vláda nezačne konat, dopouští se trestného činu.“

Podle právních expertů paragrafy postup státu hypoteticky dovolují. „Nemohu komentovat tento konkrétní případ. Obecně lze však říct, že pokud nebyly splněny požadavky zákona, stát by za určitých podmínek mohl vydání částky vyplacené v rozporu se zákonem vyžadovat,“ potvrdil odborník na obchodní právo Daniel Weinhold.

Parkanovou chce policie stíhat za to, že na nákup letadel nenechala udělat znalecký posudek o obvyklé ceně. Exministryně se hájí tím, že to nebyla její povinnost, a navíc se spolehla na doporučení svých podřízených. „Pokud policie tvrdí, že projekt byl předražen, děje se tak na základě posudku, který jsem nečetla. Nevím, na základě jakých údajů byl zpracován,“ brání se nynější místopředsedkyně sněmovny. Parkanová se navíc schovává za kolektivní rozhodování celé vlády, o nákupu předražených letadel podle ní jednomyslně hlasoval celý Topolánkův kabinet.

V TOP 09 hrozí kvůli Parkanové rozkol

Poslanci však na tento argument většinou neslyší a chtějí hlasovat pro její vydání. Před těžkým rozhodnutím je i její domovská strana TOP. Dosud vládní partaj vyzývala k vydávání poslanců k trestnímu stíhání. Imunita zákonodárců je navíc nastavena tak, že jedním „ne“ Poslanecké sněmovny má podezřelý poslanec v dané věci do smrti klid. Na takové „ne“ se ale Vlasta Parkanová nejspíš nebude moct spolehnout ani u všech svých kolegů z TOP 09 a Starostů.

Stanislav Polčák v Událostech komentářích:

„Já za sebe můžu říct, že pokud policie tu věc tzv. vyfutruje a nebude tam ten politický podtext, tak si myslím, že řada kolegů bude hlasovat pro vydání Vlasty Parkanové, byť je to naše kolegyně.“

TOP 09 tak ohledně hlasování o Vlastě Parkanové hrozí rozkol. Od prvních zpráv o policejní žádosti se na stranu současné místopředsedkyně sněmovny jasně postavil Miroslav Kalousek. „V tuhle chvíli mi to přijde jako absolutní policejní zvůle,“ uvedl Kalousek. Současná sněmovní čísla však mluví jasně proti Vlastě Parkanové. Z kuloárních informací navíc vyplývá, že policie dokončuje dvě další žádosti o vydání zákonodárce.

Žádostí o vydání Parkanové se začne ve středu zabývat mandátový a imunitní výbor. Jeho členové si podle serveru Lidovky.cz nejdřív chtějí od policie vyžádat doplňující informace. Teprve potom kolegům ve sněmovně doporučí, jak hlasovat. O případném vydání exministryně by se mohlo rozhodnout na červencové schůzi.