Kvůli Rathovi bude ČSSD i Sobotka skládat účty, prohlásil Urban

Praha – Kvůli někdejšímu vlivu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha bude i pozice předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky výrazně poškozena. Tvrdí to jeho spolustraník a předseda sněmovního hospodářského výboru Milan Urban. Ve čtvrtečním Interview ČT24 mimo jiné prohlásil, že velmi úzké vztahy šéfa strany s Rathem budou mít zásadní vliv na výsledek krajských voleb a případný neúspěch „půjde také na vrub předsedy“. Sobotka by podle Urbana mohl nést zodpovědnost i před ústředním výkonným výborem a na budoucím sjezdu v únoru – na základě výsledků nadcházejících voleb.

Bývalý předseda středočeské ČSSD kritizuje její fungovaní během vedení Davida Ratha a označuje ho jako evidentní „klientelistický systém“. Právě lhostejnost a naopak úzké osobní vztahy ze strany předsedy Sobotky budou mít podle Urbana fatální důsledky především v podzimních volbách. „Já si myslím, že ten okamžik přijde na ústředním výkonném výboru, na budoucím sjezdu v únoru, když patrně bohužel nedosáhneme takových výsledků ve volbách. To půjde i na vrub současného předsedy,“ řekl Urban.

Právě Urban patřil k dlouhodobým kritikům počínání Davida Ratha ve funkci hejtmana, což dával předsedovi strany jasně najevo. I proto prý zřejmě nebyl nominován do nynější stínové vlády. Na volebním sjezdu se navíc při hlasování o novém šéfovi strany postavil za současného místopředsedu Michala Haška. „Já nejsem ve stínové vládě, a tak mi to i pan Sobotka řekl, že musí stínovou vládu sestavit na základě posjezdového uspořádání. Já jsem nepodporoval Bohuslava Sobotku proto, a také jsem mu to řekl už před sjezdem, že je v příliš úzké vazbě s Davidem Rathem,“ doplnil.

Milan Urban a Bohuslav Sobotka
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

„David Rath měl na Bohuslava Sobotku neskutečně velký vliv a také se mu podařilo, když se Bohuslav Sobotka stal předsedou sociální demokracie, mě z té stínové vlády vyškrtnout, ale já myslím, že si dělám své věci, které se týkají hospodářské politiky na úrovni hospodářského výboru ve sněmovně, a nijak mi ta stínová vláda nechybí.“

Samotná sociální demokracie se prý bude z kauzy Davida Ratha dlouho vzpamatovávat. „To, co se stalo ve středních Čechách, poškozuje stranu, kterou mám rád, v které jsem velmi dlouho, od roku 1994. Poškozuje ji nejen ve středních Čechách.“ V čele Středočechů by tak podle Urbana měli stanout noví lidé bez spojitosti s předchozí érou. Příležitost k tomu mohou mít už v červenci, kdy krajský výbor ČSSD uspořádá mimořádnou volební konferenci. O několik dní později pak sestaví krajské kandidátky.

Urban zároveň apeloval, aby se do volby nového vedení středočeské ČSSD zapojilo co nejvíce členů. Sám se prý o post šéfa ucházet nehodlá. „Já jsem už několik volebních období byl předsedou středočeské ČSSD a myslím, že teď by měli mít příležitost mladí lidé, kteří nejsou spojováni s ničím. Já jsem člověk,který buď má, nebo nemá přidanou hodnotu pro ČSSD ve středních Čechách, ale nechci být nějaký recyklovaný Urban, který by se vracel na stejné místo, a nechci blokovat očistná řešení v organizaci.“

Ve středu večer se středočeská ČSSD i za přítomnosti Sobotky dohodla na červencovém termínu voleb nového vedení. Dosavadní předseda Richard Dolejš ještě předtím oznámil, že odstoupí a znovu kandidovat nehodlá. Podle Urbana by se měl podobně zachovat celý sbor současných radních. Nesouhlasil s možností, že by se o post krajského předsedy strany ucházel například nynější stínový ministr školství a senátor Marcel Chládek – právě kvůli vazbám na Ratha.

Svůj zájem kandidovat v červencové volbě naopak potvrdila dosavadní hejtmanka Zuzana Moravčíková. Není však jisté, zda získá dostatečnou podporu uvnitř organizace. „To je jiná záležitost, paní Moravčíková byla trochu ve stínu lidí, kteří přímo obklopovali Davida Ratha, nicméně je to věc všech sociálních demokratů ve středních Čechách a jsem přesvědčen, že stávající radní to budou mít opravdu těžké,“ komentoval Urban.

Vztahy Ratha a Urbana byly poznamenány také tzv. „Toskánské kauzou“. Mezi zveřejněnými fotkami vlivných politiků a lobbistů na společné dovolené v italské vile se totiž objevil i záběr Urbana, což Rath předsedovi hospodářského výboru často vytýkal. Podle Urbana ale šlo o fotografii z jiného místa. „Mělo to hrát nějakou roli v politice a já jsem zřejmě byl nějaký doprovodný produkt, který se hodil, “ popsal Urban. Fotografie, které zachycují vysoké české politiky na dovolené v Itálii, podle Urbana „používala klika Davida Ratha, aby se ho pokusila na veřejnosti znemožnit“.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)