Kauza CASA vyvolala v kuloárech vášnivé diskuse

Praha - V souvislosti s kauzou nákupu letadel CASA dnes v kuloárech sněmovny zněly argumenty pro i proti vydání exministryně obrany Vlasty Parkanové. Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek neúspěšně navrhoval, aby se sněmovna zabývala výrokem premiéra Petra Nečase během včerejších interpelací, ODS a TOP 09 zařazení bodu vetovaly. Zaorálek se obává, že premiér zastrašuje policii a státní zástupce. Předseda mandátového a imunitního výboru Sobotka varoval před tím, aby poslanci rozhodovali o kauzách, které přísluší policii a soudům.

Zaorálek narážel na Nečasův výrok při čtvrtečních interpelacích. „O tom, kdo bude ve vládě, nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků, to asi by nebyl ten správný krok,“ řekl premiér.

Pokud podle Zaorálka skutečně existuje „banda plukovníků“, je to vážné a sněmovna by se tím měla zabývat. Opozice se ale podle něho obává, že může jít o zastrašování. „Není to náhodou tak, že pan premiér říká: bacha, bacha, jestli nám sáhnete na jednoho z našich, tak končí legrace?“ tázal se Zaorálek.

Zaorálek: „Proč premiér, proč ministr Kalousek takovýmto tvrdým způsobem napadají policii?“

„Já bych byl nerad, abych si myslel, že když sněmovna požádá o vydání nějakého opozičního politika, tak je to boj s korupcí, a když se požádá o vládního politika, tak je za tím banda plukovníků,“ dodal. Návrh Jana Hamáčka z ČSSD, aby sněmovna jednala o informaci premiéra a ministra obrany o nákupu letadel CASA, také nebyl sněmovnou schválen. Hamáček také zdůraznil, že by vláda měla vyčíslit škodu, která státu vznikla, a že by také měla uplatnit nárok na tyto prostředky, a to dříve, než bude nárok promlčen.

„Dovolte mi říci poměrně tvrdou a jasnou tezi, že o tom, kdo bude ve vládě, nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků, to by asi nebyl ten správný krok,“ prohlásil včera ve sněmovně předseda vlády Petr Nečas.

Poslanec Ohlídal z ČSSD se premiéra Nečase během včerejších interpelací zeptal, zda neuvažuje o demisi, protože i on hlasoval jako člen vlády pro pořízení letounů CASA, kvůli němuž chce nyní policie obvinit bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Na to Nečas reagoval právě výrokem, který Zaorálek označil za zastrašování policie. Už před Nečasem během interpelací policii kritizoval ministr financí Miroslav Kalousek výroky o policejní zvůli.

„Lidé na takovéto úrovni mluví o tom, že policie je nebezpečná. Ona ohrožuje členy vlády. Jak se jí nemají v tom případě bát občané?“ řekl k výroku premiéra Lubomír Zaorálek.

Předseda mandátového a imunitního výboru Sobotka po dnešním jednání sněmovny řekl, že není prací poslanců hodnotit důkazy a rozhodovat o vině a nevině jednotlivých poslanců. „Mám pocit, že ten hlavní důvod, proč taky probíhá taková intenzivní debata, je v tom, že jak TOP 09, tak ODS jsou nyní ve velkém pokušení, aby využily svoji většinu v Poslanecké sněmovně k tomu, aby ochránily poslankyni Parkanovou před případným zahájením trestního stíhání a odvolaly se na poslaneckou imunitu,“ dodal Sobotka a upozornil i na to, že všechny strany měly omezení imunity ve svém předvolebním programu.

Sociální demokraté stejně jako jejich dřívější předseda Jiří Paroubek (NS-LEV 21) srovnávají kauzu s případem údajně předražené zakázky na audiovizuální techniku pro firmu ProMoPro z doby českého předsednictví EU, kdy agenda spadala pod nynějšího ministra obrany Alexandra Vondru (ODS). Podle Paroubka jde „o téměř zrcadlovou podobu případu“, přičemž Parkanová má být trestaná, zatímco Vondra ne. Kvůli zakázce policie stíhá 12 lidí. O Vondrovo vydání ani nepožádala.

Podle ČSSD by se okolnostmi nákupu měl zabývat finančně analytický útvar ministra Kalouska. Ministr financí Kalosek ale řekl, že finančně analytický útvar jeho úřadu je ze zákona nezávislý, a žádný pokyn mu proto dávat nebude. Řečnicky se pak zeptal, jak sociální demokraté mohou vědět, že se výbor kauzou nezabýval.

„Koneckonců my jsme hlasovali pro omezení poslanecké imunity spolu s TOP 09 a teď nás zaráží změna postoje TOP 09 v okamžiku, kdy se už nehlasuje o sociálních demokratech, kdy se nehlasuje o véčkařích, ale shodou okolností se má hlasovat o poslankyni, která byla do Poslanecké sněmovny zvolena za TOP 09,“ řekl dnes poslanec Bohuslav Sobotka.

Výbor se vydáním Parkanové bude zabývat ve středu. Místopředsedkyně sněmovny je podezřelá ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku, protože nezadala znalecký posudek na cenu letounů a připravila tak podle detektivů stát o 658 milionů korun. Parkanová ale vinu odmítá, povinnost na externí posouzení ceny podle jejích slov nevyplývá z žádného právního předpisu.  „Pokud policie tvrdí, že projekt byl předražen, děje se tak na základě posudku, který jsem nečetla. Nevím, na základě jakých údajů byl zpracován. Nemohu ho chápat jako potvrzení faktu,“ řekla Parkanová k obvinění. Druhým obviněným v případu je bývalý šéf resortní sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Také on se cítí nevinen.