ČSSD chce návrat sociálního státu a investičních pobídek

Hradec Králové – Vláda využívá korupčních afér, které se na politické scéně v posledních týdnech objevily, a skrytě pokračuje v přípravě reforem, řekl na programové konferenci České strany sociálně demokratické její předseda Bohuslav Sobotka. Reformy je podle něj potřeba zastavit, ČSSD chce nabídnout alternativu v podobě opatření podporujících ekonomický růst a posílení sociálního systému. Odpovědnosti za aféry, které zasáhly i sociální demokracii, se přitom strana nebude vyhýbat, slíbil Bohuslav Sobotka.

Programová konference ČSSD v Hradci Králové byla určena především k optimalizaci programu pro podzimní krajské volby, ačkoli se představitelé strany zabývali i plány v celostátním měřítku. Strana chce obhájit svoji hegemonii ve všech krajích.

ČSSD naváže na dobrou práci v regionech, slíbil Hašek

Čeho chce ČSSD v dalších čtyřech letech na regionální úrovni dosáhnout, shrnul předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Máme k dispozici krajské programové desatero,“ uvedl s tím, že klíčová je pro sociální demokraty podpora pracovních míst a vzdělání. Zaměstnanost v regionech chce strana podpořit například rekvalifikacemi nebo vyžadováním offsetových programů. Důležité má být pro kraje také střední školství. Další důležité body jsou pro sociální demokracii v krajském měřítku zdravotnictví, veřejná doprava nebo trasparentní a odpovědné hospodaření, řekl Hašek. Sociální demokraté také chtějí nadále bránit privatizaci krajských nemocnic.

„Do voleb vstupujeme z pozice strany, která nese hlavní odpovědnost za politiku regionů,“ uvedl jihomoravský hejtman. Zastupitelé a radní za ČSSD podle něj v posledních čtyřech letech pracovali dobře, lépe než centrální vláda. Aféry, které se v krajích objevily, jsou potom důsledkem pochybení jednotlivců, je přesvědčen Michal Hašek.

Sobotka: Vláda využívá afér k rozšíření reforem

O aférách hovořil také předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Uvedl, že ČSSD nemůže kličkovat a musí vyvodit zodpovědnost. Konkurenční strany tak řádně nečiní, dodal Sobotka na programové konferenci. ODS nebo TOP 09 reagují málo zásadově a poctivě, je přesvědčen lídr opozice.

Bohuslav Sobotka současně zdůraznil, že afér vláda využívá: „Odvádějí pozornost veřejnosti od toho, co vláda dělá.“ Pokračuje tak příprava důchodové reformy nebo vyrovnání státu s církvemi, které by chtěla ČSSD zastavit. „Vláda by měla všechny kroky přehodnotit a zrušit,“ vyzval kabinet předseda sociálních demokratů. V rámci kritiky současné vlády představil Sobotka svým straníkům čísla, která podle něj hovoří o neúspěchu politiky Nečasovy vlády – český HDP loni poklesl téměř o procento, zatímco ekonomiky všech sousedních států rostly. Nelíbí se mu ani květnová výše deficitu státního rozpočtu. „Vládní chyby jsou obrovské,“ uzavřel.

Místo reforem investiční pobídky

Sociální demokracie má podle jejího předsedy nabídnout alternativu v podobě návratu k sociálnímu státu a investičním pobídkám. „Bez hospodářského růstu nelze udržitelně vyrovnat veřejné rozpočty,“ řekl Sobotka. Státní podpora má podle něj mířit zejména do problematických regionů a zaměřit se na náročnější výrobky a služby. Důležité je také zapojení Česka do eurozóny, navzdory jejím současným problémům, řekl Bohuslav Sobotka.

Předseda sociální demokracie rovněž takřka ve shodě s premiérem Petrem Nečasem – avšak v docela opačném smyslu – poukázal na problémy s čerpáním evropských fondů. Zatímco předseda vládní ODS poukazoval v obdobném projevu na potíže regionů vedených ČSSD a jejích operačních programů, podle Sobotky je zastavení přísunu evropských peněz do Česka chybou vlády. „Pravicová vláda dosáhla toho, že Evropská unie zastavila proplácení jakýchkoli projektů v naší zemi,“ prohlásil.

Ať mají hasiči peníze z povinného ručení, žádá Tejc

ČSSD se chce zaměřit i na problémy, které přímo nesouvisejí s ekonomickými ukazateli. Podle stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce hrozí kvůli úsporným opatřením vlády omezení dostupnosti hasičů. Jejich počet se může snížit o třetinu, odhadl Tejc. „Vrátíme se tak do 70. let, kdy v každém okrese byla jedna hasičská stanice,“ dodal.

Řešení se podle něj nabízí při pohledu za hranice, kde na vybavení hasičského sboru přispívají pojišťovny penězi z povinného ručení. Zisk pojišťoven totiž činí 20 miliard, ale na náhrady škod vydávají pouze 10 miliard, řekl Tejc. „To je zákon, který musí být první, který sociální demokracie předloží,“ prohlásil.

Stínový ministr vnitra chce také omezit recidivu u násilných trestných činů zavedením principu „třikrát a dost“ nebo zavést sankční daň 75 procent na příjmy, jejichž původ nedokáže majitel vysvětlit.

Europoslanec ČSSD Richard Falbr, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, předseda socialistické frakce v EP Hannes Swoboda.
Zdroj: Alexandra Mlejnková/ČTK

O financování stran hovořila na královéhradecké konferenci politoložka Vladimíra Dvořáková. Poukázala, že jádrem problému je nedostatečná kontrola stranických centrál nad děním v regionech. Vedení stran nedokáže podle Dvořákové ovlivnit způsob, kterým získávají členové stran prostředky například na volby. Pokud chtějí strany zlepšit svoji pověst, musí se to změnit, je třeba zavést důkladnou kontrolu, doporučila politoložka.

Programová konference ČSSD proběhla před podzimními krajskými volby. Na konferenci vystoupili i zahraniční hosté, například slovenský premiér a předseda slovenských sociálních demokratů Robert Fico nebo předseda socialistické frakce v Evropském parlamentu Hannes Swoboda. V neděli na ni naváže jednání Ústředního výkonného výboru sociálně demokratické strany, který bude program pro nadcházející volby schvalovat. Pokud se ČSSD ve volbách podaří vládní strany dostatečně oslabit, pak bude usilovat o předčasné volby na jaře příštího roku, zopakoval Bohuslav Sobotka na závěrečném brífinku.