Při podezření bude moci vedení ČSSD krajského kandidáta škrtnout

Hradec Králové - V případě podezření z korupce a jiných vážných důvodů bude moci vedení ČSSD vyškrtnout lidi z krajských kandidátek. Při svém jednání o tom rozhodl ústřední výkonný výbor sociálních demokratů. Na krajských konferencích, které rozhodují o vedení regionu a sestavování kandidátek, by také mělo být více delegátů než dosud.

Sociální demokraté změnou stranických pravidel reagují na korupční aféru jejich bývalého hejtmana Davida Ratha. „Ústřední výkonný výbor zmocnil vedení sociální demokracie, aby mohlo provádět změny na kandidátních listinách pro krajské a senátní volby pro případ, že by si situace takovéto změny vyžádala,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj se musí sociální demokracie od politiků podezřelých z korupce jasně distancovat. Dosud o změnách kandidátních listin mohly rozhodovat jen kraje a vedení strany mělo minimální možnost je měnit.

„Bude možné i po odevzdání kandidátní listiny vyškrtnout kandidáta, případně provést změnu buď na návrh grémia strany, nebo přímo předsedou se souhlasem nadpoloviční většiny členů grémia,“ popsal nové pravidlo Jeroným Tejc (ČSSD). „Může k tomu dojít například při závažných podezřeních, přestože nebyla sdělena obvinění, pokud by například někdo svým chováním poškozoval důvěryhodnost ČSSD,“ dodal Tejc.

Mění se klíč k zastupování straníků delegátem

Širší vedení ČSSD také schválilo závazný klíč pro výběr delegátů na krajské konference. Delegát by nově měl zastupovat maximálně 20 straníků. Pravidlo už bude platit i pro volební konferenci středočeské ČSSD, která má po nátlaku vedení strany rozhodnout o změně vedení krajské ČSSD a kandidátce pro podzimní volby. Konference středočeské ČSSD byla původně svolána podle klíče 1:35. Nyní by se tedy měl posílit vliv členské základny na rozhodování v krajské organizaci.

Brífink ČSSD po programové konferenci (zdroj: ČT24)

Sobotka před jednáním ústředního výkonného výboru rozeslal spolustraníkům dopis, v němž kritizoval lídry středočeské ČSSD za to, že po Rathově kauze otáleli s rezignací, uvedl server Aktuálně.cz. „Pro mě není důležité, jestli jejich reakce byla pomalá, nebo rychlá, ale to, že nakonec byla a že se bude konat volební konference. To mně stačí,“ komentoval postoj středočeské ČSSD Tejc.