Klaus: O financování armády bezpečnostní rada nerozhodla

Praha - Bezpečnostní rada vlády se dnes zabývala financováním armády v době rozpočtových škrtů. Prezident Václav Klaus po jednání novinářům jen řekl, že na zasedání nepadlo žádné rozhodnutí. „Pouze se rozdaly úkoly,“ uvedl s tím, že podrobnosti sdělí premiér Petr Nečas a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Armádní velení nyní zpracovává varianty možných úspor, které bude muset vykonat, pokud bude stát nadále krátit výdaje na obranu. Mezi možnostmi je propouštění vojáků, snižování počtů techniky i omezování jejích oprav. Redukce by se mohla dotknout i velitelů.

Armáda má pro letošní rok schválených 44 miliard. Na popud ministra financí Miroslava Kalouska má 1,4 miliardy ušetřit. To se nelíbí šéfovi resortu Alexandru Vondrovi. Oba ministři si vyměnili několik ostřejších výroků, Kalousek například řekl, že Vondra neumí šetřit.  

Klaus se zúčastnil jednání bezpečnostní rady na téma financování armády jako vrchní velitel vojsk. Zasedání ve Strakově akademii ještě pokračuje. Členové rady projednají návrh na změnu skladby a množství ochraňovaných hmotných rezerv a návrh na doplnění nouzových zásob ropy a jejích produktů podle požadavků EU. Dalšími body budou například výroční zpráva o činnosti Národního bezpečnostního úřadu a zpráva o kontrole vývozu vojenského materiálu, ručních zbraní pro civilní použití a zboží a technologií dvojího užití v České republice za loňský rok.