Přelom v pravopisu: Velká písmena se možná budou psát jinak

Praha - Ústav pro jazyk český zvažuje, že po 19 letech od poslední reformy změní pravopis velkých písmen. Současná pravidla jsou totiž příliš složitá a někdy i nejasná. Psaní velkých písmen je navíc těžké nejen pro děti, ale i pro učitele. Nejednoznačná pravidla se jim špatně vysvětlují. Pravidla se naposledy měnila v roce 1993, předtím se velká písmena psala jinak.

Napsat například správně větu „Bydlím v hotelu Pyramida.“ tak těžké není. U textu „Dostal medaili Za zásluhy.“ je to ale nejasné i podle Pravidel českého pravopisu. Podle teorie by měla být obě zet jednoznačně velká. „V příkladové části pravidel je právě u medaile Za zásluhy uvedeno to druhé zet malé,“ řekl ale ČT ředitel Ústavu pro jazyk český Karel Oliva.

Ústav proto uvažuje o změně, která by pravidla zjednodušila. Nechce ale opakovat předchozí chybu a reformu uspěchat. O změnu by ministerstvo školství požádal nejdřív v příštím roce. Češtináři se ale dalších změn spíš bojí. Ani pravidla stará skoro 20 let podle nich nejsou dosud zažitá. „Psaní velkých písmen dělá problémy i studentům na čtyřletém gymnáziu,“ dodal učitel češtiny Jaromír Tkadleček.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)