Prázdniny se blíží, pozor na dětské úrazy

Praha - Záchranná služba se připravuje na letní měsíce, kvůli teplému počasí v posledních dnech už teď posiluje své jednotky. Vyšší riziko úrazů hrozí o prázdninách hlavně dětem - na silnici, v přírodě, ale i doma. Rodiče by proto neměli podceňovat prevenci a nechávat je bez dozoru. S koncem školního roku a začátkem prázdnin je spojená i vyšší konzumace alkoholu u starších školáků.

Loni o prázdninách ošetřili jenom v Praze záchranáři 459 dětí. Podle statistik děti stále nejčastěji přijdou k úrazu doma, ohrožené jsou hlavně děti do tří let. „Když na ně spadne skříňka, tak je to úraz hlavy, pak jsou to klasické úrazy, popáleniny, kdy na sebe dítě svrhne varnou konvici s vařící vodou, anebo jsou to úrazy hlavy o roh stolu,“ vypočítává ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz. Pro malé děti jsou zrádné i bazény na zahradě. 

V posledních letech stoupá počet úrazů způsobených dopravními nehodami, ať už jde o střety s dopravním prostředkem, nehody na přechodech nebo úrazy na jízdních kolech. Podle Schwarze je důležitá hlavně prevence – rodiče by neměli podceňovat rizika, měli by děti dostatečně hlídat a také jim opatřit bezpečnostní pomůcky, jako je např. autosedačka nebo cyklistická helma. 

Reportáž Magdaleny Rejžkové (zdroj: ČT24)