Účast v projektech eHealth bude pro lékaře povinná

Praha - Účast v celonárodním systému sdílení pacientských dat eHealth by podle ministerstva zdravotnictví měla být pro lékaře povinná. Pro pacienty zůstane zapojení do systému dál jako možnost. Data pak budou sdílena jen s jejich souhlasem. Resort nyní začíná systém budovat. EHealth nemá být novou verzí IZIPu. Ministr Leoš Heger (TOP 09) hodlá jen počítačově propojit už existující programy nemocnic a lékařů. Nový systém by tak měl stát zhruba desetkrát méně než IZIP. Ministerstvo dnes zároveň v Praze zahájilo sérii seminářů, na kterých chce probrat s odbornou veřejností budoucí podobu elektronického zdravotnictví v ČR.

Ministerský projekt počítá s vytvořením prostředí pro sdílení dat. Lékaři by díky nim měli mít jasnou představu, jaké léky lidé užívají a jaká vyšetření absolvovali. Podle pacientských organizací dnes totiž kvůli špatné komunikaci mezi lékaři musí lidé často běhat mezi ordinacemi zbytečně. „Sdílet data několik let stará ztrácí smysl, proto musí být vytvořena vrstva, která umožní sdílet je v okamžiku, kdy je to potřeba,“ dodal náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Vedle národního systému by dál fungovaly i systémy pojišťoven.

Pro pacienty zůstane zapojení do systému dál jako možnost. Data ale budou sdílena jen s jejich souhlasem. Legislativa ještě musí vyřešit jeho rozsah, zda bude s veškerou dokumentací, nebo třeba jen s „pohotovostními“ informacemi pro záchranáře.

Petr Nosek: „Dnes je to slavnostní výkop a následovat bude mravenčí práce, která by měla vrcholit počátkem podzimu vypsáním soutěže o návrh, jak naplnit ideu, aby sdíleno bylo jen to, co je nezbytné.“

Leoš Heger: „Ten systém by měl být povinný ve formě jakéhosi standardu pro všechny poskytovatele.“

Pro zdravotníky ale bude zapojení do systému povinné. Lékaři si tak musí pořídit počítač s internetem, jinak jim bude hrozit, že přijdou o smlouvy se zdravotními pojišťovnami. „Lékař, který nebude schopen pracovat v systému, tak bude pravděpodobně jeho možnost poskytovat zdravotní péči omezena,“ uvedl Nosek. Člen správní rady VZP Jiří Schlanger doplnil, že by nařízení mohlo platit už od dubna v rámci zákona o zdravotních službách. Pokud by mělo být povinné jen pro smluvní zařízení pojišťoven, může se to podle něj udělat novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Právě na nepovinném zapojení zkrachoval projekt elektronických zdravotních knížek IZIP, z něhož Všeobecná zdravotní pojišťovna do konce roku odejde. Podle Noska by ale elektronické knížky nefungovaly, i kdyby byly povinné. „IZIP nesměřoval k výměně zdravotnické dokumentace, definoval elektronický záznam pacienta. Nemohl plnit funkcionality, které předpokládáme u připravovaného systému,“ vysvětlil.

Zdravotní pojišťovny ale soudí, že levnější by bylo využít toho, co už vybudovaly ony, a vše propojit. „Je možné budovat centralisticky národní systém eHealth, tam pak ale bude komplikace v různých metodikách a správcovství dat, takže jsem spíše pro klastrové řešení, kdy se už vytvořené postupně propojí,“ uvedl viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera.

Reportáž Evy Davidové a Petra Vaška (zdroj: ČT24)