STEM: Levice by ve sněmovně už neměla ústavní většinu

Praha - Preference ČSSD kvůli aféře poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha, který je obviněn z přijetí úplatku, opět poklesly, vypovídá o tom dnes zveřejněný průzkum agentury STEM z počátku června. Vzhledem k tomu, že v průzkumu ztrácí i KSČM, už by levice ústavní většinu ve sněmovně neměla. Přitom ještě podle dubnového šetření STEMu by ČSSD a KSČM získaly ve sněmovně silnou ústavní většinu 138 hlasů. Z poklesu levice těžily pravicové strany a lidovci.

Sociální demokraté se v žebříčku preferencí propadli na 21,9 procenta z květnových 23,3 procenta. Komunisté ztratili půl procentního bodu a mají 12,6 procenta. Před nimi zůstala ODS s 14,9 procenta, polepšila si o 0,8 procentního bodu. Většího nárůstu se dočkala TOP 09, dosáhla 9,5 procenta z květnových 7,7 procenta. Stejného navýšení jako občanští demokraté dosáhla i KDU-ČSL. V preferencích získala 4,5 procenta, což by pro ni podle volebního modelu znamenalo devět křesel ve sněmovně, tedy o tři více než v květnu.

ČSSD by při přepočtu na mandáty měla 74 poslanců místo květnových 81, komunisté by s 41 mandáty o jedno křeslo přišli. Dohromady by tak obě strany měly většinu 115 hlasů. ODS by disponovala 50 místo květnových 48 mandátů, TOP 09 si polepšila o tři na 26 křesel.