Rosničky si budou utahovat opasky

Praha – Kvůli škrtům ministerstva životního prostředí možná přijde Český hydrometeorologický ústav do dvou let až o třetinu státních peněz. Podle meteorologů to může ohrozit přesnost předpovědi počasí, zjišťování kvality ovzduší i výzkum. A kvůli šetření bude muset ústav propustit desítky lidí.

Počasí v Česku monitoruje skoro 300 meteorologických stanic, které čeká do dvou let utahování opasků. Stát totiž Českému hydrometeorologickému ústavu o třetinu sníží přísun peněz. „To není jenom Český hydrometeorologický ústav. V globálu musí resort klesnout v následujících dvou letech o 500 milionů korun,“ vysvětlil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa České televizi.

Od původního plánu zrušit některé meteostanice nakonec vedení ústavu upustilo. Stanice ale i tak čekají velké změny. Například v regionech by měl úplně skončit noční provoz. Právě noční předpověď ale pomáhá záchranářům třeba při bleskových povodních. V nonstop režimu pracují v Česku čtyři regionální stanice z šesti. Nově by počasí v noci centrálně sledovala jen Praha.

Na sledování, měření a pozorování bude míň lidí. Kvůli škrtům se totiž nejspíš bude propouštět. „Nemám ještě přesná čísla, ale bude se to týkat minimálně desítek zaměstnanců,“ odhaduje ředitel ČHMÚ Vladimír Dvořák.

Přes všechny škrty ale meteorologové slibují, že o základní předpověď ani o varovné zprávy lidé rozhodně nepřijdou. Podle ČHMÚ teď v Česku funguje 270 meteostanic, 38 z nich má stálou obsluhu, zbytek funguje automaticky.

Ministerstvo dá hydrometeorologům míň peněz (zdroj: ČT24)