Schvalování církevních restitucí možná pojede přes celé prázdniny

Praha - Sněmovna ani po druhém dějství nedokončila schvalování zákona o církevních restitucích. Dlouhými kritickými projevy to oddálila opozice. Poslanci se k zákonu opět vrátí zřejmě tento pátek. Opoziční poslanci uvedli, že obstrukční zdržování opustí pouze tehdy, bude-li hlasování o zákonu ve třetím čtení přesunuto na červenec, potažmo září. Sociální demokraté také požadují, aby hlasování probíhalo po jménech. Poslanci ale schválili změnu ukádání dat o klientech operátorů, stejně tak upravili souběh rodičovské a příspěvku na péči.

Koalice se chce scházet ve sněmovně každou středu a pátek, kdy se dá o zákonech v závěrečném čtení hlasovat. Opozice chce zase pokaždé schválení restitucí zabránit. Zákonodárci se tak zřejmě budou potkávat celé prázdniny, kdy má jinak sněmovna běžně volno. Sami říkají, že jsou na to připraveni. „Jednací řád nezná pojem prázdniny ani dovolená,“ řekl ČT poslanec Pavel Kováčik (KSČM). Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc si podle svých slov po zkušenostech z minulých let dovolenou raději neplánoval. „Já si myslím, že lidi to přestane zajímat možná druhý, třetí pátek nebo středu. Myslím, že důležitý je výsledek,“ dodal předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

ČSSD na restitucích vadí, že nikdo nezná rozsah bývalého církevního majetku, a proto může být silně nadhodnocený. V případě nástupu do vlády má v úmyslu jednat s církvemi o redukci finanční části majetkového vyrovnání. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poznamenal, že podle jeho názoru možnému dalšímu jednání s církvemi podléhá právě ona finanční kompenzace. „Tam si myslím, že by naše vláda mohla zahájit jednání s církvemi ve smyslu redukce této platby,“ řekl novinářům. ČSSD její nynější výši pokládá za nepřiměřenou, žádný jiný restituent prý totiž „podobně velkorysé“ finanční vyrovnání nezískal. S návrhem nyní podle průzkumů nesouhlasí velká část veřejnosti.

„Argumentů proti je tolik, že nemusíme plánovat žádné dlouhé projevy,“ poznamenal k vystupování opozičních poslanců na schůzi sněmovny Tejc. Vedení ČSSD už vyzvalo poslance a senátory, aby restituce nepodpořili, takový postoj by se měl stát pro zákonodárce strany závazným. Podle Tejce chce opozice zdržovat schvalování zákona i proto, aby měli koaliční poslanci dostatek času pročíst si argumenty ČSSD, případně aby lidé měli možnost domluvit si setkání s poslanci, které zvolili.

Poslanci už schválili změnu ukádání dat o klientech operátorů

Operátoři budou zřejmě muset půl roku ukládat provozní a lokalizační údaje o svých klientech. Jedná se o informace telefonních operátorů nebo poskytovatelů internetového připojení o tom, kdo, odkud, s kým a jak dlouho komunikoval. Sněmovna dnes hladce schválila novelu zákona o elektronických komunikacích, která to má umožnit. Předloha míří k posouzení do Senátu. Novela je spolu s dalšími vládními předlohami reakcí na loňské nálezy Ústavního soudu (ÚS), který části některých zákonů zrušil, tím se přístup k údajům komplikoval.

Novela stanoví povinnost operátorů zajistit dostatečné zabezpečení a ochranu údajů. Na požádání by je měli poskytnout policii, státnímu zastupitelství nebo soudům v souvislosti s trestním řízením. Rovněž by je měli předat policii, například pro účely pátrání nebo odhalování nebezpečí terorismu, Bezpečnostní informační službě, Vojenskému zpravodajství a České národní bance. Po uplynutí lhůty mají operátoři údaje zlikvidovat. Požadované údaje budou muset operátoři chránit s ohledem na existující technické možnosti a na náklady potřebné k zajištění ochrany odpovídající možným rizikům. Novela současně operátorům přikazuje, že musí zajistit, aby neuchovávali obsah zpráv a nepředávali jej dál.

Sněmovna upravila i souběh rodičovské a příspěvku na péči

Společné čerpání rodičovského příspěvku a příspěvku na péči bude asi možné u dětí do čtyř let věku. Rodiče starších dětí do sedmi let věku by pobírali o dva tisíce korun vyšší příspěvek na péči. Platilo by to ale jen pro děti s těžšími postiženími ve třetím a čtvrtém stupni. Sněmovna tak na návrh koaličních poslanců upravila novelu opoziční ČSSD, kterou dnes poslala k posouzení do Senátu. Možnost souběhu rodičovské a příspěvku na péči zrušila sociální reforma platná od ledna. Sociální demokraté v původní novele navrhli vrátit původní stav. Proti se postavila vláda, podle níž je v rozporu se záměry reformy.

Obnovení souběžné výplaty dávek žádala i Národní rada osob se zdravotním postižením (NROZP), podle které rodiny pečující o handicapované děti přišly o tisíce korun měsíčně. Se svými požadavky ale uspěla jen částečně. Požadovala totiž, aby 2 000 korun navíc dostávaly i děti s příspěvky na péči prvního stupně. Ty nyní pobírají 3 000 korun měsíčně. Ve třetím a čtvrtém stupni s těžkou a úplnou závislostí na pomoci dostávají 9 000 a 12 000 korun.

Václav Krása, předseda NROZP: „Jsme rádi, že prošlo aspoň něco z našich návrhů. Máme ale problém právě s příspěvky prvního stupně. Ty má 3 000 dětí. Příspěvek třetího a čtvrtého stupně pobírá 900 dětí. Zatímco k 9 000 či 12 000 korun jsou 2 000 korun nadneseně řečeno 'bonbónek', pro rodiny se 3 000 korun to znamená skoro jednou tolik.“

Poslanci vrátili do zákona na návrh Jaroslava Ečka (TOP 09 a Starostové) i příspěvky na schodišťovou plošinu, schodolez a stropní zvedací systém. Nyní si je postižení mají půjčovat od státu, podle poslance to ale činí potíže a za půl roku nebylo vypůjčeno ani jedno zařízení. Sociální demokraté se svými návrhy neuspěli. Jedna z autorek původní novely Milada Emmerová chtěla, aby zvýšený příspěvek dostávaly všechny děti od jednoho roku do sedmi let věku bez ohledu za stupeň postižení. Roman Sklenák navrhoval upravit vyplácení příspěvku na mobilitu.