Tejc: Pokud Parkanová nesplnila povinnost, měla by být stíhána

Praha – Včera dopoledne se poprvé sešel mandátový a imunitní výbor ohledně kauzy Vlasty Parkanové, členové výboru také ode dneška budou moci nahlížet do policejního spisu. Poskytnutí spisu ale vzbuzuje obavy z toho, aby členové výboru nevynášeli informace, které by mohly ovlivnit vyšetřování. Například poslanec Jeroným Tejc se tak rozhodl do spisu nenahlížet, aby nebyl nařčen z ovlivňování případu.

Podle zákona obdrží členové mandátového a imunitního výboru od policie žádost o vydání poslance, což je asi šestistránkový dokument, ve kterém jsou k dispozici informace a argumenty, proč poslance k vyšetřování vydat. Zároveň může výbor policii požádat o vyšetřovací spis. Je pak na zvážení policie, jestli originál spisu poskytne. Nahlížení do spisu má také přesně určené podmínky, poslanci například nesmí být při prohlížení spisu sami tak, aby nebylo možné si vypsat nebo vyfotit důležité informace.

Tejc o zvolení Radka Johna staronovým předsedou Věcí veřejných: „Nezáleží na tom, pod jakým předsedou Věci veřejné skončí ve sněmovně.“

Poslanec Tejc v dnešním Interview ČT24 uvedl, že záměrně nenahlédne do vyšetřovacího spisu, aby nebyl podezírán z případného vynášení informací do médií. Podle jeho názoru jsou všechny důležité informace k dispozici v policejní žádosti. Jiní členové výboru naopak v případě vydání Parkanové považují nahlédnutí do spisu za zásadní tak, aby získali bližší okolnosti případu a mohli lépe posoudit, zda má být Parkanová stíhána. Tejc ale varoval, aby se někteří členové nesnažili přebírat práci vyšetřovacích orgánů. „To, jestli se nakonec ukáže, že je to trestný čin nebo ne, je na rozhodnutí soudu a státního zastupitelství,“ řekl.

„Pokud nesplnila nějakou konkrétní povinnost, měla by být stíhána. A tou konkrétní povinností bylo určení ceny znaleckým posudkem,“ řekl poslanec Tejc k vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání.

Dnešního jednání mandátního a imunitního výboru se chtěla účastnit poslankyně Jana Černochová (ODS), členové výboru však její účast v hlasování neodsouhlasili. „Paní poslankyně je ve sněmovně dva roky a musí vědět, že jednání výboru je ze zákona uzavřené. Nepamatuji si žádný případ, že by se jednání výboru účastnil někdo, kdo není jeho členem,“ vyjádřil překvapení nad jejím pokusem zúčastnit se zasedání výboru poslanec Tejc.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Rozhodování o vydání Vlasty Parkanové otevřelo otázku, zda se politická odpovědnost může stát odpovědností trestněprávní. Podle Tejce je zásadní rozdíl mezi hlasováním vlády a vedením ministerstva. Za politické rozhodnutí by tak poslanec souzen být neměl, pokud ale jeho řízením ministerstva vznikla státu škoda, důvod ke stíhání je. Rozhodnutí o vydání Parkanové tak může být novým precedentem. Změnit by se tak mohl i přístup k výběru ministrů, kteří by měli být kvalifikovanými lidmi s dobrým přehledem o daném resortu.