Policie chce mít pravomoc zadržet dodatečně řidičák

Praha - Dopravní policie chce otevřít odbornou diskusi k možnosti zadržet řidičský průkaz, ačkoli ho motorista zrovna nemá u sebe. Nechce, aby se opakovala situace po nehodě lobbisty Romana Janouška. Když ho policisté dostihli, řekl, že u sebe nemá řidičák. A protože mu policisté nemohli doklady vzít na místě, Janoušek může dál řídit. Policie se obává, aby stejný trik nezačali řidiči využívat masově. S případnou úpravou zákona by se také do hry mohla dostat možnost, aby bylo řízení bez řidičského oprávnění opět trestným činem. Informaci přinesly Lidové noviny.

Podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila v současnosti legislativa jasně neříká, jak postupovat v podobných případech. „Chceme znát jasný názor, jak by bylo možné zadržet řidičský průkaz, pokud ho šofér nemá u sebe,“ řekl novinám. Policie chce proto podle něj také otevřít diskusi, zda by na její návrh bylo například možné, aby správní orgán vydal předběžné opatření k pozastavení řidičského oprávnění. „Případně aby vydal rozhodnutí o zadržení řidičského průkazu, aniž už by byl průkaz zadržen, tudíž by měl řidič povinnost ho odevzdat,“ řekl Tržil ve Studiu ČT24. 

Situace by se měla vyřešit nejpozději příští rok

Ministerstvo dopravy odbornou diskusi vítá. Vedoucí oddělení správního řízení a právních předpisů Vladimír Chrástecký potvrdil, že výklad v zákoně je nejasný. „Je potřeba udělat nějakou krátkou analýzu o tom, kolika případů se tato situace týká… Pokud budeme měnit zákony a jednotlivé paragrafy při každém jednotlivém případu, tak bychom náš právní řád samozřejmě zaplevelili a to určitě není úmyslem nikoho z nás,“ dodal s tím, že řešení by mělo přijít nejpozději příští rok.

Návrh podporuje i ministr Pavel Dobeš (LIDEM). „Musíme zmapovat, jaké jsou stávající právní možnosti. Jinak ale nemám problém s tím, aby se novelizoval zákon ve smyslu, že o řidičák může přijít i ten, kdo se vymlouvá, že ho nemá u sebe,“ řekl novinám.

S případnou změnou zákona nemá problém ani opozice. „Určitě bych podpořil, aby řidiči museli odevzdat průkaz, pokud jsou po nehodě podezřelí ze spáchání trestného činu,“ prohlásil předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Je podle něj ale potřeba zajistit, aby novela nebyla v rozporu s ústavou. Expert na dopravní právo Jan Kněžínek připustil, že mezera v zákoně existuje. Nešlo by ale podle něj o složitou změnu: „Stačí přidat jeden odstavec… Vyřešit se jen musí, na kom by byla pravomoc dodatečně řidičský průkaz zadržet.“      

Rozhovor s Leošem Tržilem a Vladimírem Chrásteckým (zdroj: ČT24)